Bild på ung man
1 av 5
Jordan Edwards blev bara 15 år gammal. - Foto: Faksimil twitter.
Jonathan Haber, polis, under presskonferens
2 av 5
Polischefen Jonathan Haber under presskonferens. - Foto: Rose Baca /TT
Hjälm och sportutrustning
3 av 5
Jordan Edwards vänner och lagkamrater hyllar 15-åringen vid hans skåp. - Foto: Jae S. Lee /TT
Mamma och pappa som gråter
4 av 5
15-åringens föräldrar under polispresskonferensen. - Foto: Guy Reynolds /TT
Balch Springs
5 av 5
Ungefär här ska dödsskjutningen har skett. - Foto: Vernon Bryant /TT

Jordan, 15, lämnade fest – sköts i huvudet av polis

Stark kritik har riktats mot Texas-polisen efter dödsskjutningen av 15-åriga Jordan Edwards.


Den 15-åriga Texasbon Jordan Edwards skulle under lördagsnatten lämna en hemmafest som spårat ur. Det blev det sista han gjorde, innan han blev ännu ett offer i den långa rad av unga svarta människor som dödats i polisbrutalitet, skriver Huffington Post.

Jordan Edwards, en förstaårselev på Mesquite High School, beskrivs av familjens advokat Lee Merritt som en "populär, sportsligt aktiv kille med bra betyg" utan någon kriminell bakgrund. Trots det sköts 15-åringen i huvudet när han satt sig i en bil tillsammans med sin bror och ett par vänner för att lämna den fest de fått höra att polisen var påväg till.

– Men de kom inte längre än ut från infarten förrän de hörde svordomar och innan de hade fått en chans att svara avfyrades tre skott mot bilen, fortsätter Merrit.

Jordan Edwards föräldrar sörjer under polispresskonferensen. Bildkälla: Guy Reynolds/TT

Balch Springs-polisen i Texas har hittills sagt mycket lite om händelsen men har bekräftat att en av deras poliser bär ansvaret för Jordan Edwards död. Polischefen Jonathan Haber sade dessutom på söndagen att skott avfyrats "efter att bilen börjat backa aggressivt mot poliserna" – något som vittnen och Meritt inte håller med om.

– Det polischefen säger innebär att poliserna skulle ha stått bakom bilen, när kulan kom genom det främre passagerarsätets fönster.

Ångrat uttalande

Nya bevis i form av en videofilm av händelsen ger Merritt och vittnena rätt och under tisdagen gick Haber ut med att han ångrar sitt uttalande, skriver Vox och BBC.

– Jag sade fel, sade Haber innan han tillade att bilen "faktiskt körde från poliserna, inte mot dem" och att "skjutningen går emot poliskårens kärnvärderingar".

Nu riktas hård kritik mot polis och rättsväsende på sociala medier.

Ingen av personerna i bilen har blivit anklagade för brott och polisen hittade varken alkohol eller vapen i bilen. Polisen som sköt Jordan Edwards är temporärt avstängd från sin tjänst, men familjen hoppas på att den fortsatta utredningen kommer att leda till att han också kommer att åtalas, säger Merritt till Huffington Post.

Kolla även in: Polisen fortsätter skjuta hjälplös 19-åring – ny debatt om polisvåld

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska polisen sägas upp permanent?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.