USA vill lämna kärnvapenavtalet
Donald Trump har beslutat att USA ska lämna Iranavtalet. - Foto: Montage TT

Efter Donald Trumps beslut – nu kommer hoten från Iran

Under tisdagen meddelade Donald Trump att USA lämnar det omdiskuterade Iranavtalet. Nu backar europeiska ledare upp för att se till att avtalet står kvar.


President Donald Trump har meddelat att USA drar sig ur det så kallade Iranavtalet. Men vad innebär det, egentligen?

Iranavtalet, som på engelska kallas "Joint Comprehensive Plan of Action" (JCPOA) skrevs under i Wien 14 juli 2015. Det är ett avtal mellan Iran och USA, Ryssland, Storbritannien, Kina, Frankrike – som alla är permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd – och Tyskland. Tanken är att öka insynen i Irans kärnenergiprogram och att landets möjligheter att anrika uran och nuvarande innehav ska begränsas. Samtidigt ska utländska inspektörer ha tillgång till sina anläggningar.

I utbyte ska de sex länderna lyfta sina ekonomiska sanktioner mot Iran som haft förut. 

"Överenskommelsen borde aldrig ha gjorts"

Avtalet har varit omdiskuterat och kritiserats på flera håll. USA och Israel menar att avtalet ger Iran möjlighet att ändå utveckla kärnvapen.

Det är också därför USA 8 maj meddelade att de drar sig ur avtalet. Under tisdagskvällen, svensk tid, höll Donald Trump presskonferens där han hävdade att Iran är en terrorregim som stödjer terrorgrupper som Hizbollah, Hamas, talibanerna och al-Qaida. Detta rapporterar SVT.

– Den här överenskommelsen är katastrofal och borde aldrig ha gjorts. Den medförde inte fred och kommer aldrig att göra det, sa Trump på en presskonferens under tisdagskvällen, svensk tid.

Enligt Trump har USA bevis för att Iran har brutit mot avtalet och fortsatt utveckla kärnvapen. Bevisningen ska bestå av dokument som israelisk underrättelsetjänst har delat med sig av. Nu Vill USA istället se en riktig och hållbar lösning på Irans kärnvapenhot. I sitt tal påstod Trump att om avtalet fortsätter skulle det snart bli ett kärnvapenkrig i Mellanöstern.

USA kommer nu återinföra sina sanktioner och kommer införa "de mest kraftfulla sanktionerna" som är möjliga. De hotar även med att länder som stödjer Iran riskerar att drabbas av sanktioner.

Iran: "Psykologisk krigsföring"

Efter Donald Trumps presskonferens gjorde den iranske presidenten Hassan Rohani ett tv-sänt uttalande där han anklagade Trump för "psykologisk krigsföring". Han tryckte på att USA aldrig har fullföljt sin del av avtalet och att beslutet är en historisk erfarenhet för Iran, rapporter AFP via Aftonbladet.

Rohani håller dörren öppen för att kunna fortsätta förhandla med de andra länderna i avtalet, men varnade också för att Iran de kommande veckorna nu skulle börja anrika mer uran än någonsin, enligt Reuters via SVT.

Men Trump får också stöd av Israels president Benjamin Netanyahu som hyllar Trump för sitt mod. Även Saudiarabien stödjer beslutet. 

Avtalet kan fortsätta ändå

Liksom Tyskland och Storbritannien har Frankrikes president Emmanuel Macron beklagat USA:s beslut. Efter beskedet meddelade presidenten att de kommer arbetare för ett bredare avtal med Iran, skriver SVT.

”Vi kommer att arbeta tillsammans för ett bredare ramverk som omfattar aktiviteter inom kärnenergi, perioden efter 2025, robotprogram och stabilitet i Mellanöstern, särskilt i Syrien, Jemen och Irak”, skrev Macron på Twitter.

Utrikesministrar från Frankrike, Tyskland och Storbritannien kommer nu träffa företrädare för Iran på måndag 14 maj. Flera europeiska ledare vill nämligen upprätthålla kärnavtalet mellan Iran och de andra kvarstående länderna.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har USA gjort rätt val?
Tack för din röst!