Det brinner i Amazonas regnskog
Amazonas har drabbats av rekordmånga bränder 2019. - Foto: AP/TT, Governo do tocantins

Regnskogen i Amazonas brinner – rekordmånga bränder 2019

Det brinner för fullt i Amazonas, så pass att röken till och med täckte miljonstaden São Paulo mitt under ljusa dagen. Nu misstänker Brasiliens president Jair Bolsonaro att aktivister ligger bakom branden.


Varje år härjar det skogsbränder i den massiva regnskogen Amazonas – men i år har skadan varit förödande. Endast under 2019 har det rapporterats om 72 000 bränder. Nästan en ökning med 100 procent i jämfört med 2018, skriver BBC.

Detta är något som oroar många då Amazonas, tack vare de miljontals träd som omvandlar koldioxid, brukar kallas för jordens lungor.

Skogsbränder härjar i Amazonas. Bildkälla: AP/TT

Det är Brasiliens rymdforskningsninstitut Inpe som rapporterat bränderna. De har kartlagt 72 843 stycken sedan årets början, skriver Aftonbladet.

Och de senaste dagarna har det verkligen tagit fyr i skogen – hela 9 507 bränder har observerats sedan i torsdags förra vecka.

Röken mörklade São Paulo

Bränderna är så kraftiga för tillfället att röken spridit sig till civilisationen. Bland annat mörklades miljonstaden São Paulo, mitt under ljusa dan, av svart bolmande rök.

– Det var som om dagen blev till natt, säger journalisten Gianvitor Dias i Sao Paulo till BBC.

Presidenten misstänker att aktivister ligger bakom bränderna

Det är inte ovanligt att den mänskliga faktorn spelar in och olyckligtvis råkar starta en brand. Men nu tror Brasiliens president att de rent utav kan vara anlagda – av aktivister.

Under en konferens i huvudstaden Brasilia kommenterade presidenten bränderna.

– När det gäller frågan om bränder i Amazonas, som jag anser kan ha startats av miljöorganisationer för att de har gått miste om pengar, så undrar jag vad syftet är? Att skapa problem för Brasilien, skriver Aftonbladet.

Kallas för "Tropikernas Trump"

Det har under en tid riktats kritik mot Bolsonaro för hans politik gällande Amazonas. Han har tidigare blivit anklagad för att uppmuntra till avskogning – snarare än att bevara den. Forskare har även rapporterat om att regnskogens yta minskat kraftigt under presidentens styre, skriver SVT.

Nu avfärdar han även den senaste rapporten om bränderna.

– Jag brukade kallas kapten Motorsåg. Nu är jag kejsar Nero, som sätter eld på Amazonas. I själva verket beror det på att vi nu är i den säsongen när bönderna röjer mark med hjälp av bränder.

MER: Massiv skogsbrand härjar på Gran Canaria – 9000 evakuerade


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!