5G-konspirationsteorin sågas av forskare
5G-konspirationsteorin sågas av forskare - Foto: Jan Locher & Stefan Hörberg/TT

Forskarnas svar på konspirationsteorin om corona: "Fullständig smörja"

En populär konspirationsteori är att 5G-teknik hjälper till att sprida coronaviruset. Nu har forskare tittat närmare och verkar ha kommit till en gemensam slutsats –​ teorin är inte trovärdig.


Att coronaviruset sprider sig världen om är ingen nyhet. Forskare misstänker att viruset kan ha börjat spridas så tidigt som i september.

Men att viruset sprids med hjälp av 5G-teknik är däremot någonting nytt, och en teori som har fått fäste bland konspirationsteoretiker.

I Storbritannien har videor på sociala medier visat brinnande telefonmaster – möjligen som ett resultat av ryktena, skriver BBC.

Nu har brittiska forskare ryckt ut för att ta död på idéen om att det skulle finnas en koppling mellan 5G och covid-19.

De menar att en koppling är biologiskt omöjlig och att teorin är "fullständig smörja" och "den värsta sortens fake news".

UPPDELADE I TVÅ LÄGER

Konspirationsteorin sprids främst på sociala medier och människorna som sprider teorin ser ut att vara uppdelade i två läger.

Det ena lägret menar att 5G kan försvaga immunsystemet och därmed göra människor mer mottagliga för att smittas med coronaviruset.

Det andra hävdar att viruset på något vis kan överföras med hjälp av 5G-teknik. 

I England har det satts eld på telefonmaster. (Fredrik Sandberg/TT)

– Idéen att 5G skulle försvaga ditt immunsystem håller inte, säger Simon Clarke, docent i cellulär mikrobiologi vid the University of Reading till BBC.

Han menar att immunsystemet kan försvagas av alla möjliga saker - genom att vara trött en dag eller inte ha en bra diet. Dessa fluktuationer är inte stora, men kan göra en mer mottaglig för att smittas.

"VIRUS OCH RADIOVÅGOR ÄR HELT OLIKA SAKER"

Vissa radiovågor är starka nog att orsaka upphettning, men 5G är inte ens i närheten av att vara tillräckligt starkt nog för att ha någon märkbar effekt.

Det vore även omöjligt för viruset att överföras via 5G, menar forskare.

– Virus och elektromagnetiska vågor som får mobiltelefoner och internetuppkopplingar att fungera är helt olika saker, säger Adam Finn, professor i pediatrik på the University of Bristol till BBC.

En annan brist i konspirationsteorin är att viruset sprider sig i städer i Storbritannien och i Iran där 5G ännu inte har hunnit installeras.

Läs mer om coronaviruset: Tegnell om nedstängning: "Sannolikheten minskar med tiden"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!