Anders Tegnell
Anders Tegnell om en eventuell nedstängning. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tegnell om nedstängning: "Sannolikheten minskar med tiden"

Det pågår en debatt både i Sverige och runt om i världen om vår valda väg för att bekämpa coronaviruset är rätt eller ej. En sak är dock säker – en nedstängning av landet verkar osannolikt.


Under måndagen höll Folkhälsomyndigheten sin dagliga presskonferens där de berättade om läget i Sverige och hur bekämpningen mot coronaviruset fortgår.

På plats för FHM:s räkning fanns statsepidemiolog Anders Tegnell som kunde informera att det bekräftats 40 nya dödsfall det senaste dygnet. Totalt har det nu dött 1 580 personer i Sverige.

Anders Tegnell, statsepidemiolog. Bildkälla: Ali Lorestani TT/TT

Nedstängning ännu inte aktuellt

Det har debatterats friskt runt om i världen om Sverige gjort rätt eller fel gällande att beslutet att inte "stänga ner" delar av samhället. 

Anders Tegnell menar att vi inte behöver införa en sådan åtgärd – och att vi till och med varit kanske lika effektiva som andra länder med andra åtgärder.

– Vi tror att vi kan nå samma resultat med frivillighet, det har vi också sett redan på några av resultaten. Vi har fått människor att frivilligt inte röra sig lika mycket genom de här åtgärderna, det såg vi på resandet under påsk. Det finns flera indirekta åtgärder som visar att våra restriktioner med social distansering har varit effektiva och kanske lika effektiva som andra länders åtgärder, berättar Anders Tegnell.

Och angående en framtida nedstängning så ser det inte så aktuellt ut.

– Jag tror att sannolikheten för det minskar med tiden, säger Anders Tegnell.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!