USA:s kongressbyggnad Kapitolium i Washington DC, fotad den 6 januari 2021 då den angreps.
USA:s kongressbyggnad Kapitolium i Washington DC, fotad den 6 januari 2021 då den angreps. - Foto: TT

Så utreds stormningen av Kapitolium i USA

Veckan efter angreppet, den 13 januari 2021, röstade det demokratstyrda representanthuset igenom ett riksrättsåtal mot den avgående presidenten Donald Trump rörande anstiftan till uppror. Detta eftersom han kort före kongresstormningen hållit ett politiskt massmöte vid vilket han upprepat falska påståenden om systematiskt och omfattande valfusk och uppmanat sina anhängare att gå till kongressen:


"Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han till dem.

Rättegången hölls i senaten i februari, efter att Trump avgått, och avslutades med att expresidenten friades. 57 av senatens 100 medlemmar röstade för fällande dom vilket innebar ett friande. För en fällande dom krävs att två tredjedelar av senatens medlemmar röstar för det.

Parallellt inleddes ett stort antal utredningar, både på federal och delstatlig nivå, med anledning av stormningen. Till dags dato har över 700 personer från över 40 delstater åtalats i federala domstolar för inblandning i attacken. Ett 50-tal personer har dömts. I december dömdes en 54-årig man till ett femårigt fängelsestraff – det hårdaste hittills – för våld mot tjänsteman efter att ha fångats på bild när han kastade en brandsläckare mot polis vid Kapitolium.

I februari beslutade den demokratiska talmannen Nancy Pelosi att en oberoende, extern kommission skulle tillsättas för att utreda händelserna, liknande den som undersökte terrordåden den 11 september 2001. Men kongressen är partipolitiskt splittrad och dessa planer stoppades av republikanerna i senaten. I nuläget utreds 6 januari-stormningen därför av ett särskilt utredningsutskott som representanthuset tillsatt. Det leds av demokraten Bennie Thompson och republikanen Liz Cheney, som fått hårt internt klander för att hon öppet kritiserat Donald Trump och röstade för att han skulle ställas inför riksrätt.

Utskottet är mitt i sitt arbete, det har kallat flera av expresident Trumps närmaste medarbetare som vittnen. Bland dessa finns den tidigare stabschefen Mark Meadows, sociala medier-chefen Dan Scavino och Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon. Bland annat Bannon vägrade att infinna sig och har anklagats för kongresstrots.

Rättad: I en tidigare version av texten stod fel årtal då stormningen inträffade.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!