Morten Messerschmidt, 41, är ny partiledare för Dansk Folkeparti. Här syns han tillsammans med sin flickvän Dot Wessman, 63. Arkivbild.
Morten Messerschmidt, 41, är ny partiledare för Dansk Folkeparti. Här syns han tillsammans med sin flickvän Dot Wessman, 63. Arkivbild. - Foto: TT

Operaälskarens skandalkantade väg till toppen

Med Morten Messerschmidt som ny partiledare för Dansk Folkeparti är det den nya generationen som för första gången leder det invandringskritiska partiet. De tidigare partiledarna Pia Kjærsgaard och Kristian Thulesen Dahl var båda med och bildade partiet 1995.


Fakta: Morten Messerschmidt

Morten Messerschmidt är född 13 november 1980 i Frederikssund på Själland.

Han bor i Köpenhamn och är sedan många år tillbaka tillsammans med den danska sångerskan Dot Wessman.

Han har en kandidatexamen i juridik från Köpehamns universitet och blev 2005 för första gången invald i det danska parlamentet folketinget för Dansk Folkeparti.

Fyra år senare blev han en av partiets EU-parlamentariker och när han 2014 blev omvald fick han drygt 465 000 personliga röster, vilket är fler än någon annan tidigare dansk politiker har fått i ett EU-val.

Efter valet 2019 blev Messerschmidt återigen folketingsledamot och är vice partiledare samt talesperson för kulturfrågor.

Messerschmidt var 2003 med i reality-programmet Big Brother VIP, som bestod av kändisar.

Källa: Ritzau.

Den nu 41-årige Messerschmidt sågs tidigt som en påläggskalv inom partiet. Han blev invald i folketinget som 25-åring, men tog 2009 plats i Europaparlamentet i stället och blev fem år senare omvald. Båda gångerna slog han det danska EU-rekordet vad gäller personliga röster.

Radioprogram om klassisk musik

Frontfiguren Kjærsgaard och andra DF-politiker brukar under valkampanjer försöka locka väljare genom att servera korv från pølsevagnar, men den juristutbildade Morten Messerschmidt beskrivs som en ostron- och operaälskare. Han är till och med värd för ett program om klassisk musik på en dansk radiokanal.

Hans politiska karriär har kantats av en del skandaler. Under sin tid i ungdomsförbundet blev han som 21-åring dömd till 14 dagars villkorlig fängelse för att ha brutit mot den så kallade rasismparagrafen. Detta efter att ha tryckt upp annonser med bilder på huvklädda män med en koran i handen och en text som påstod att "ett multietniskt samhälle" leder till "massvåldtäkter" och "kvinnoförtryck".

"Hyllar Hitler på Tivoli"

Några år senare hamnade Messerschmidt på kvällstidningen BT:s förstasida med rubriken "Hyllar Hitler på Tivoli". Tidningen påstod att DF-politikern gjort nazihälsningar, sjungit nazisånger och hyllat Adolf Hitler under en alkoholstinn aprildag 2007 på nöjesparken mitt i Köpenhamn.

Uppbackad av partiet drog politikern tidningen inför rätta. Två år senare dömdes en tidigare chefredaktör och en journalist till dagsböter för publicitetsskada och Messerschmidt blev rentvådd.

Nu går 41-åringen ytterligare en kamp i rätten. Förra sommaren dömdes han till sex månaders villkorligt fängelse för svindleri av EU-medel och förfalskning av dokument under sin tid som parlamentariker. Domen revs dock nyligen upp sedan domaren i fallet bedömts vara jävig och rättegången måste tas om i tingsrätten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!