Försvarsministrarna från Natos medlemsländer har möte om konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
Försvarsministrarna från Natos medlemsländer har möte om konflikten mellan Ryssland och Ukraina. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Olivier Matthys/AP/TT

Nato om Ryssland nästa drag: "Vi är redo för allt"

Oron är stor för Rysslands nästa drag när Natos försvarsministrar möter sina kollegor från Ukraina och Georgien i Bryssel.
– Vi är redo för allt eventualiteter, säger Kanadas Anita Anand.


Fakta: Medlemsländerna i Nato

Tolv länder fanns med från start när militäralliansen Nato bildades 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.

Därefter har ytterligare 18 länder tillkommit:

1952: Grekland och Turkiet.

1955: Västtyskland (hela Tyskland från 1990).

1982: Spanien.

1999: Polen, Tjeckien och Ungern.

2004: Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien.

2009: Albanien och Kroatien.

2017: Montenegro.

2020: Nordmakedonien.

Natos 30 medlemsländer och dess försvarsministrar tar under torsdagsmorgonen emot sina kollegor från Ukraina och Georgien, Oleksij Reznikov och Juansjer Burtjuladze

Senare väntar även Sveriges Peter Hultqvist, Finlands Antti Kaikkonen och EU:s utrikeschef Josep Borrell på att få vara med.

Nato om Ryssland: "Väldigt oroande"

Huvudämnet är givet: den stora ryska militära närvaron på gränsen mot Ukraina.

— Vi ser över 100 000 ryska soldater vid ukrainska gränsen, inklusive i Belarus. Vi ser flygövningar i Belarus och uppbyggnaden av flottinsatser i Svarta havet. Det här är väldigt oroande fakta och vi är redo för alla eventualiteter, säger Kanadas försvarsminister Anita Anand på väg in till mötet.

Morten Bødskov: "Fel riktning"

Även Danmarks Morten Bødskov kommenterar läget vid gränsen mot Ukraina.

— Tyvärr tycks det som att utvecklingen går i fel riktning, säger han.

Ukraina och Georgien vill bli medlemmar i Nato

Både Ukraina och Georgien vill gärna bli medlemmar i Nato, även om vägen dit fortsatt är lång. Samtidigt betonas från Nato-sidan att det inte är de styrande i Moskva som avgör vem som ska få vara med eller inte.

— Det är viktigt att vi sänder en klar signal till Vladimir Putin om att det han gör här är helt oacceptabelt. Det här är ett försök att ta ifrån ett fritt land deras möjlighet att välja vad de vill vara med i, säger danske Bødskov i Bryssel.

Läs allt om Nato här.

Jens Stoltenberg om Ryssland: "Det nya normala"

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ser framför sig en tid av permanent ökad spänning i öst.

— Ryssland har återigen visat upp sin vilja att bortse från de principer som den europeiska säkerheten bygger på och att de är redo att hota med våld för att nå sina mål. Olyckligtvis är jag rädd för att det här är det nya normala som vi måste vara redo för, säger Stoltenberg i sitt inledningsanförande till försvarsministrarna.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!