Brittiska turister varnas för kossorna i bergsmassivet Pyrenéerna.
Brittiska turister varnas för kossorna i bergsmassivet Pyrenéerna. - Foto: alloverpress

Argsinta kossor attackerar turister

Brittiska turister varnas nu för att åka och bergsvandra i Frankrike. Anledning: Flera fall där argsinta, frigående kossor attackerat turister har rapporterats.


Förra fredagen var kossorna på krigsstigen - igen. En tysk, kvinnlig turist som kom lite för nära kossorna, som vandrar fritt på berget, attackerades.

– Kossorna, som hade några kalvar, visste exakt vad de gjorde när de attackerade henne, säger en talesperson för fransk polis i Pyrenéerna och fortsätter:

– De bet och stampade på henne tills hon blev medvetslös. Hennes man lyckades flyg från kossorna och larma räddningstjänsten, som flög dit med helikopter.

Kvinnan fördes svårt skadad till sjukhus där hennes tillstånd uppges vara stabilt. Kvinnans familj chockades svårt av händelsen.

Och fredagens attack var inte den första i år. Tisdagen innan attackerades ytterligare en turist av en ilsken kossa. Mannen fördes till sjukhus med huvudskador, brutna armar och sår i ansiktet. I början av sommaren dödades en schweizisk turist av en frigående tjur i samma område.

Situtionen uppges nu vara så allvarlig i regionen att flera är oroliga för att fler personer ska dödas av de aggressiva kossorna.

– De är speciellt känsliga när det är varmt väder och de kan vara väldigt aggressiva. Många tror att kossor är fogliga men de kan vara lika aggressiva som tjurar, säger turistguiden Gerard Martinez till The Sun.

– Det viktigaste är att försöka undvika att möta kossorna, och om man möter en kossa ska man absolut inte titta dem i ögonen, säger Martinez till den brittiska tidningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!