Tim Peake har just kommit tillbaks från rymden, och han mår verkligen inte bra.
1 av 3
Tim Peake har just kommit tillbaks från rymden, och han mår verkligen inte bra. - Foto: ESA/ Pixabay
Han beskriver känslan som "en riktigt rejäl bakfylla".
2 av 3
Han beskriver känslan som "en riktigt rejäl bakfylla". - Foto: ESA-Stephane Corvaja / Stephane Corvaja
Peake har precis kommit tillbaks från sex månader på ISS.
3 av 3
Peake har precis kommit tillbaks från sex månader på ISS. - Foto: Picasa

Det här händer efter en rymdfärd – du känner säkert igen dig

Den brittiska astronauten Tim Peake mår verkligen inget vidare.


Astronaut verkar ju vara ett rätt glassigt jobb, men det finns vissa nackdelar. Dels så är det ju det där med att man måste träna en väldig massa år för att få skruva i lite skruvar i rymden, men ännu värre är att du mår riktigt dåligt när du väl kommer hem igen.

Science Alert skriver om den brittiska astronauten Tim Peake, som precis kommit tillbaks efter att ha spenderat sex månader på den internationella rymdstationen ISS. Det är såklart skönt att vara tillbaks på fast mark igen, men Peake kan inte riktigt njuta av det då han drabbats av något som känns som den värsta bakfylla du kan tänka dig.

Kroppen påverkas mycket av att vistas i tyngdlöshet och chocken som blir av att återigen påverkas av gravitation kan bli minst sagt otrevlig. Symtom som illamående, yrsel och trötthet kanske är möjliga att leva med, men andra grejer som rapporterats är känslan av att huden bränner vid varje beröring.

Astronauter utsätts även för höga doser av rymdstrålning och vid försök på möss har man hittat leverskador efter bara några dagar i viktlöshet. Det är alltså inte särskilt nyttigt alls att vistas utanför jorden.

Att förstå hur människor påverkas av tyngdlöshet är viktigt för framtiden när vi hoppas kunna genomföra bemannade rymdresor till andra planeter. Hur ska vi kunna utforska resten av universum om vi blir helt bakis efter bara några månader?

Statistiker har nu räknat ut när vi kommer att finna liv i universum, men så länge kan vi ju fortsätta att skicka upp sjuka saker.

/
/
ISS
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja åka ut i rymden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.