Döda zebrafiskar är inte helt döda, har forskare upptäckt.
1 av 2
Döda zebrafiskar är inte helt döda, har forskare upptäckt. - Foto: Wikimedia Commons/ Montage
Över tusen gener blir istället mer aktiva när fisken har dött.
2 av 2
Över tusen gener blir istället mer aktiva när fisken har dött. - Foto: Wikimedia Commons

Forskare hittade det omöjliga – liv efter döden

Den här studien kan ändra hur vi ser på döden.


Döden är en av de saker som är mest definitiva. När hjärtat slutat slå och hjärnan slutat att sända impulser så är du död. Punkt. Eller?

Nu verkar det som att åtminstone vissa delar av din kropp fortsätter att att vara igång flera dygn efter döden. Och de inte bara fortsätter, utan de till och med ökar sin aktivitet.

Det är i en ny studie, som förtryckts i BioRxiv, som de nya fynden lanseras. Nu har ju forskargruppen inte kollat på människor, utan istället petat på döda zebrafiskar och möss. De såg, till sin förvåning, att vissa gener levde i 48 timmar efter döden i mössen. I zebrafiskarna körde vissa gener till och med på i fyra dygn.

Vad är det då för gener som vaknar till liv när resten av organismen dör? Jo, främst var det gener som bara är aktiva under det allra första utvecklingsskeendet. Deras uppgift är att hjälpa till att forma embryot av organismen. De används alltså precis i början av livet, men stängs sedan av för resten av livet. Tills du dör.

Andra gener som aktiverades var sådana som hämmar inflammation och stressar av dig, och forskarnas hypotes är att det kan vara genernas desperata försök att väcka upp det som redan är dött.

Tyvärr så kommer de aldrig att lyckas, för även om det gäller över tusen gener så kommer de aldrig att kunna väcka upp en organism som är död.

Men zombie-generna kan ha andra användningsområden. Eftersom de eventuellt kan förändra hur vi ser på döden, alltså när man verkligen är verkligt död, kan det ha betydelse för exempelvis transplantationer.

Studien här är ju gjord på zebrafiskar, och en annan grym fisk är sprutfisken. Och vissa gener gör massa kul saker, till exempel skalbaggar mer fertila och homosexuella.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.