Håravfall är vanligt, men kan bero på olika saker.
Håravfall är vanligt, men kan bero på olika saker. - Foto: Stella Pictures

Då ska du söka vård för ditt håravfall – läkaren: "Kan skapa mycket lidande"

Att drabbas av håravfall är vanligt, men en rad olika orsaker kan ligga till grund för att man börjar tappa hår. Nyheter24 har pratat med Loreto Ferrada, specialistläkare hos Min Doktor, om när det är läge att söka vård för ditt håravfall.


Att tappa hår är vanligt, men vissa grupper tenderar att drabbas av håravfall i större utsträckning än andra.

– Så kallat androgent håravfall, det vill säga håravfall där hormonella och genetiska faktorer bidrar till att hårsäckar tillbakabildas, är särskilt vanligt hos män. Cirka 50 procent av alla män har någon form av håravfall efter medelåldern, särskilt om de har ärftlighet, säger Loreto Ferrada, specialistläkare i hud- och könssjukdomar hos Min Doktor, till Nyheter24.

Kvinnor kan också drabbas av androgent håravfall, även om det är mindre vanligt, enligt Ferrada. 

– Även kvinnor kan drabbas men det är mindre vanligt. Kvinnor kan däremot drabbas av övergående håravfall cirka tre månader efter förlossning då man tappar mycket hår över en kort tid. 

5 vanor som kan skada ditt immunförsvar: "Blir som ett kalhygge i luftrören"

Vad orsakar håravfall? 

Förutom adrogent håravfall, som alltså är ärftligt, och tillfälligt håravfall efter en förlossning finns det även andra saker som kan leda till håravfall.

– Det finns många olika faktorer som kan orsaka håravfall, några av dem är autoimmuna sjukdomar som drabbar hårsäckarna, hudsjukdomar som även påverkar hårsäckarna, andra sjukdomar som initialt ger håravfall, infektioner, hormonell obalans, akut stress, läkemedel, med mera, säger Loreto Ferrada.

Läkaren: "Kan skapa mycket lidande"

Håravfall kan i många fall leda till oro och många undrar om det är farligt att tappa hår.

– Det är inte farligt i sig självt, men det kan skapa mycket lidande. Om orsaken är en annan bakomliggande hudsjukdom, brist eller kopplat till annan autoimmun sjukdom är det viktigt att utreda så att man kan behandla grundorsaken, konstaterar Loreto Ferrada.

När ska man söka vård för håravfall?

– När det inte finns en förklaring som exempelvis vid androgent håravfall eller efter en förlossning. Om man har ett tillstånd som är normalt, exempelvis ärftligt androgent håravfall, och man är påverkad psykiskt av det kan man söka vård för att få bekräftat diagnosen och information om möjligheter till behandling. 

5 tecken på att du lider av kronisk trötthet: "Utmanande tillstånd"

Finns behandling för ärftligt androgent håravfall

Om man drabbats av androgent ärftligt håravfall och söker vård finns det hjälp att få.

– Det finns både lösningar som man använder lokalt och tabletter som man kan behandla med, säger Loreto Ferrada, men tillägger: 

– Utmaningen är att håravfallet återkommer när man slutar med medicinen. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!