Hur vet man om man lider av kronisk trötthet och hur hanterar man det? Nyheter24 har pratat med en expert på området
Hur vet man om man lider av kronisk trötthet och hur hanterar man det? Nyheter24 har pratat med en expert på området - Foto: Roald, Berit & Shizuo Kambayashi

5 tecken på att du lider av kronisk trötthet: "Utmanande tillstånd"

Att känna en allmän trötthetskänsla kan nog de flesta göra i dagens samhälle. Men när det går över till kronisk trötthet blir det jobbigare för den drabbade. Nyheter24 har pratat med kliniska fysiologen Graeme Jones om sjukdomen som inte går att vila bort.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

ME/CFS är benämningen på det som tidigare kallades kroniskt trötthetssyndrom. Det är en neurologisk sjukdom som kan drabba individer i alla åldrar, från barn till vuxna, och går inte att vila bort. 

Vi lever nu i en tid där arbete, familj och teknologi upptar en stor del av vår vardag. Att därför känna sig utmattad ibland är inget konstigt. Men hur vet man egentligen när tröttheten har övergått till kronisk trötthet? Och hur kan man förebygga att inte hamna där? Nyheter24 har pratat med den kliniska fysiologen och företagsledaren Graeme Jones om just detta fenomen som kan påverka hela ens liv.

Så vet du om du lider av kronisk stress: "Vanligt tydligt tecken"

5 tecken – då kan du lida av kronisk trötthet

Forskning pågår men ännu är det inte känt vad som orsakar den neurologiska sjukdomen. Det finns flera tecken som kan signalera att du lider av kronisk trötthet. En stark känsla av allmän trötthet trots en god natts sömn är bara en i mängden. 

  • Extrem utmattning efter fysisk eller mental träning
  • Problem med minnet eller den kognitiva förmågan
  • Yrselkänslor som förvärras
  • Muskel- och ledvärk 
  • Sjukdomskänsla och återkommande influensaliknande symtom

– Det är en så kallad uteslutningsdiagnos, så vanligtvis har man uteslutit allt annat innan man ställer denna diagnos för en patient. Ofta går människor i flera år utan diagnos eftersom den är svårdiagnostiserad och det fortfarande är mycket som vi inte vet om sjukdomen, säger Graeme Jones. 

Så förebygger du kronisk trötthet

Genom att lyssna på vad kroppen säger, kan vara ett sätt att förebygga sjukdomen, menar Graeme Jones.

– Vi kan se att vissa faktorer verkar vara gemensamma hos många patienter. Om vi kan bli bättre på att lyssna in symtom som extrem trötthet efter träning, influensakänningar efter ansträngning, hjärndimma eller koncentrationssvårigheter kanske vi kan mota Olle i grind innan det går för långt. 

Med andra ord skadar det alltså inte att hjälpa kroppen på traven genom en sund livsstil

Att vara hälsosam genom regelbunden motion och god kosthållning, samtidigt som vi lär oss att hantera stress, kan hjälpa kroppen att bli mer motståndskraftig mot olika former av sjukdomar. 

Så kan vanliga bakterierna leda till "köttätande" sjukdom

Så hanterar du kronisk trötthet 

Enligt Graeme Jones finns det inget färdigt recept för hur du specifikt hanterar sjukdomen om du diagnostiserats, då resultatet av behandlingar eller tillvägagångssätt kan variera från individ till individ. Men det finns allmänna råd som man bör ta i beaktning. 

– Att anpassa sina aktiviteter till energinivån och inte utsätta sig för allt för kraftiga ansträngningar de dagar energin känns lite högre, är viktigt, tillsammans med acceptans av sitt tillstånd. Vissa kan behöva mer känslomässigt och psykologiskt stöd för att hjälpa till att anpassa sig till sin nya livssituation med detta utmanande tillstånd.

/