Vitvin påskbuffé
Vill du imponera på dina nära och kära? Då har du kommit rätt. - Foto: JESSICA GOW / TT/Pexels

10 pärliga vita viner som passar perfekt till påskmaten

Längtar du också efter att få sitta i aprilsolen med ett glas immigt, krispigt och friskt glas vitvin? Då har du kommit rätt. Det finns nämligen ett gäng vitviner ute i hyllorna som du bara inte får missa.


1. Bourgogne Chardonnay J M Brocard, 2021

149:-

Systembolagets beskrivning: Fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, smör, örter, vita vinbär och citron. Serveras vid 8-10°C till smakrika, gärna grillade rätter av fisk eller skaldjur.

Varför ska du just köpa denna? 

Detta vin är nog en av de tyngsta på listan till just påskbordet. Det smakar så ljuvligt och elegant och samtidigt som du får känna den goda, friska smaken så bryts fettet i maten av med hjälp av den härliga mineralen. 

Ryck ett par av denna goding så är påskhandlingen klar. 

Bourgogne Chardonnay J M Brocard. Bildkälla: Systembolaget.se

2. Trimbach Riesling, 2019

179:- 

Systembolagets beskrivning: Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, mineral, örter och citron. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.

Varför ska du just köpa denna?

Det är svårt att beskriva smaken av Trimbach men den är... Helt enkelt bara så jävla god? Den smakar nyanserat, friskt och lent men med ett litet fräscht sting i. 

Trimbach. Bildkälla. Systembolaget.se

10 prisvärda bubbel kring hundralappen – och 3 som alltid floppar

3. Von Winning Win Win Riesling Trocken, 2021

141:-

Systembolagets beskrivning: Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, honung, färska örter, ananas och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, eller till sallader.

Varför ska du just köpa denna? 

Den här är en vin som passar väldigt bra till allt ifrån gravad lax och sill – till efterrätter eller tårta. Frisk och fräsch!


Von Winning Win Win Riesling. Bildkälla: Systembolaget.se

4. Jurtschitsch Langenlois Riesling, 2021

159:-

Systembolagets beskrivning: Nyanserad, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, persika och lime. Serveras vid 8-10°C som aperitif, till sallader eller till rätter av fisk och skaldjur.

Varför ska du just köpa denna? 

Det är ju någonting med vin från Österrike. Den här hittade jag faktiskt för flera år sedan efter att ha snöat in på just riesling från Österrike. Av de man provat skulle jag säga att denna alltid gör succé under både middagar och mingel då väldigt många börjar att köpa samma. 

Jurtschitsch Langenlois Riesling. Bildkälla: Systembolaget.se

12 goda viner som gästerna alltid älskar

5. Bread & Butter Chardonnay, 2020

169:-

Systembolagets beskrivning: Mycket fruktig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av brynt smör, gula äpplen, ananas, kardemumma, kryddnejlika, vanilj och apelsin. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött, gärna grillat.

Varför ska du just köpa denna? 

Varför ska du inte köpa denna är snarare frågan. Denna pärla är ett måste att ta med sig och fungerar lika bra att ha som fördrink som att ha till maten. Den smakar.... Lycka!

Har du en rödvinsdrickare i gänget som "inte gillar vitvin för att det smakar saft" så kan du be dem att ta en sipp av denna. Ofta brukar folk som föredrar rödvin tycka att denna är oemotståndlig. 

Bread & Butter Chardonnay. Bildkälla: Systembolaget.se

6. Bourgogne Cuvée Prestige Francois Martenot Chardonnay, 2021

149:-

Systembolagets beskrivning: Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, smör, päron, kryddor, macadamianötter och citron. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk, eller till rätter av ljust kött.

Varför ska du just köpa denna? 

Likt den första Bourgognen på listan så är denna ett smakrikt och friskt vin men med ett avslut av mineral. Detta gör den väldigt perfekt som matvin. 

Bourgogne Cuvée Prestige Francois. Bildkälla: Systembolaget.se

7. Dreissigacker Riesling Organic Trocken, 2021

139:-

Systembolagets beskrivning: Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, päron, krusbär och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.

Varför ska du just köpa denna? 

Jag kan ibland bli sugen på något som helt enkelt är krispigt. Immigt, iskallt och krispigt. Men denna har även en trevlig, frisk och fruktig smak som stannar kvar. 

Den här är verkligen vinet du ska köpa om du vill ha en rackare som är väldigt krispig och mineralig. Skulle lätt kunna kosta 30-40 kronor mer än vad den gör. 


Dreissigacker. Bildkälla: Systembolaget.se

Nyfiken på naturvin? Här är 7 goda alternativ hos Systembolaget

Till dig som söker 3 goda boxviner 

1. Tina Chardonnay Reserve, 2022

305:-

Systembolagets beskrivning: Mycket fruktig smak med inslag av fat, gula äpplen, ananas, vanilj, kryddor och citrus. Serveras vid 8-10°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur

Tina Chardonnay Reserve. Bildkälla: Systembolaget.se

2. Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, 2022

249:-

Systembolagets beskrivning: Ungdomlig, fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon, mandel, örter och citrus. Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk eller skaldjur.

Moncaro Verdicchio. Bildkälla: Systembolaget.se

3. Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, 2022

269:-

Systembolagets beskrivning: Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, krusbär, svartvinbärsblad, gröna äpplen och lime. Serveras vid 8-10°C till lättare vegetariska rätter, till rätter av fisk och skaldjur, eller till syrliga getostar.

Fumées Blanches. Bildkälla: Systembolaget.se

Hoppas du fick dig ett tips som passade! Glad påsk!

Vin
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!