Stockholm

12 goda viner som gästerna alltid älskar

Gott vin
"Men oj vad gott, vad är det här?". Foto: Matthew Mead/TT/Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Det här med högtider och vad man ska köpa för vin är inte alltid så lätt. För dig som lätt går omkring i cirklar på Systembolaget kommer här en lista på 12 goda viner som fått gästerna runt bordet att säga de magiska orden: "Men vad var detta?".

Tamaral, 2020. Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero

Läs mer

Tamaral, 2020. Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero

159:-

Detta vin provade min bror första gången på Markus Aujalays restaurang "Restaurant Tegelbacken". Han behövde genast ropa på Markus och fråga vilket vin det var. Då planeterna stod rätt denna dag var det ett vin som gick att köpa på bolaget. Jag fick nys om det och köpte två flaskor till en grillkväll och under loppet av två munnar hade flera runt bordet frågat vad det var vi drack. 

Tips: Det är ett bra komplement om du inte vill lägga deg på en amarone men ändå ha någonting mustigt. Ska du köpa med ett vin till en middag eller grillkväll men är osäker på vad – this is your guy. 

Betyg på Vivino: 4,0

Bildkälla: Systembolaget

Buena Vista. Carneros Pinot Noir, 2020. USA, Kalifornien, North Coast, Los Carneros

219:- 

Denna bad boy ryckte jag på Systembolaget i ett försök att imponera på min Pinot Noir-tokiga svärmor. Man kan sannerligen säga att det fungerade. När jag köper Pinot till en middag nu är det denna jag köper. Jämför man den med Bread&Butters Pinot så kan man säga att det händer mer i munnen när man dricker denna. 

Tips: Detta går inte att säga för många gånger: Du måste, MÅSTE, kyla ditt Pinot Noir. Satt jag i fängelse och hade lyckats smuggla in en flaska hade jag väntat till vintern och lagt den i snön. Den får inte vara ljummen eller rumstempererad. Du med vinkyl kan bortse från detta. 

Betyg på Vivino: 4,0

Bildkälla: Systembolaget

Diora, La Splendeur du Soleil Chardonnay, 2020. USA, Kalifornien, Central Coast, Monterey County, Monterey

179:-

Detta är en halvsmörig Chardonnay som samtidigt har lite mineral i sig. Och den där lilla mineralkänslan gör så mycket. Jag hade med denna till en middag då vi åt torsk med brynt smör och det var seriöst en smakupplevelse. Jag tog för givet att mina vänner hade druckit denna tidigare men ingen av dem kände igen den. Dock fotades den av hela gänget. 

Tips: Om en vän/familjemedlen/ovän/ex "inte gillar Chardonnay" tror jag att denna kan omvända denna tjomme då den är så pass frisk och inte lika smörig som andra. 

Betyg på Vivino: 4,0

Bildkälla: Systembolaget

Clotilde Davenne  Brut Extra Crémant de Bourgogne. Frankrike, Bourgogne, Crémant de Bourgogne

155:-

Jag ska erkänna. Jag är en Champagne-tjej ut i fingertopparna. Undviker Prosecco. Gillar Cava. Men älskar Champagne och har tänkt att det absolut inte finns någonting som kan komma i närheten. 

Men denna gång var jag gästen som frågade "Men vad tusan är detta?". Jag fick ett glas så pass kallt så att det var imma på glaset samt lite snittar till. Det är svårt att förklara vad denna Crémant smakar. Men den var helt enkelt bara supergod, krispig och fruktig. 

Tips: Ska du bjuda på bubbel så ha lite framförhållning. Det finns INGENTING värre än gula nyanser i blont hår, folk som säger "Vad var det jag sa?" samt bubbel som är halvkallt/ljummet. 

Betyg på Vivino: 3,8

Bildkälla: Systembolaget

Vve Fourny & Fils. Blanc de Blancs Brut Premier Cru

349:-

Vankas det dock Champagne så har jag bjudit på MÅNGA i alla möjliga prisklasser. 

De som fått absolut flest "Vad är detta?" är en doldis som är otrolig i smaken och som om inte annat är en perfekt födelsedagspresent till någon som gillar Champagne. Den heter Vve Fourny & Fils och är en fruktig skumpa som är på andra sidan snöret från brödig. 

Toppen!

Betyg på Vivino: 4,1

Bildkälla: Systembolaget

Elias Mora Crianza, 2019. Spanien, Kastilien-León, Toro

159:-

Att detta vin kostar vad det kostar med tanke på vad det smakar är för mig bortom allt förstånd. Detta rödtjut var det enda rödvin vi drack under en midsommar då folk inte ville ha någonting annat efter den första flaskan. Den är djup samtidigt som det är både syra och vanilj. 

Står du superstressad under mellandagarna i jul och inte vet vad du ska ha med till julbordet så rycker du denna. 

Tips: Denna kan man gärna kyla 10 minuter innan servering. 

Betyg på Vivino: 4,0

Bildkälla: Systembolaget.se

Gérard Bertrand Château L'Hospitalet. La Réserve Rouge, 2020 

189:-

Detta är en fruktig rackare som smakar lent och nyanserat men med den där eftersmaken som får en att blunda och drömma sig bort. En av gästerna beskrev den helt perfekt med orden "När man är sugen på en kupa rödvin, då är det exakt det här man är sugen på". 

Tips: Denna går att ha till mat såväl som sällskapsvin. 

Betyg på Vivino: 3,9

Bildkälla: Systembolaget

Bread&Butter  Chardonnay, 2020

169:-

Denna drack jag för första gång på Astoria i Stockholm då det var den enda Chardonnay de hade och jag förstod snabbt varför. Du kanske inte har koll på det men Sverige är ett av de länder som toppar importen av Bead&Butter och bolagen har haft svårt att hinna ikapp hur populärt detta märke blivit i vårt avlånga land. 

Nu är det dock så att Pinoten stulit uppmärksamheten trots att det är Chardonnay-vinet som är gruppens Beyoncé. 

Denna är nog det vitvin jag bjudit på som flest frågat om. Då detta vitvin smakar väldigt mycket så brukar jag personligen servera det som fördrink tillsammans med en hårdost. 

Tips: Har du svårt för smakrika Chardonnay-viner så är det bättre att satsa på ett krispigt riesling.

Betyg på Vivino: 3,9 

Bildkälla: Systembolaget

Borgogno Barbera d'Alba Superiore, 2020

199:-

Det är på senare dagar jag lärt mig att uppskatta vin där det suger till lite i käkarna. I synnerhet om det ska lagas en krämig pasta till. 

Denna fick jag i present av en familjemedlem och har nu blivit någonting jag ofta köper hem då jag vet att det behövs ett lite strävare vin som det samtidigt är lite tryck i. Alltid uppskattat av gästerna. 

Betyg på Vivino: 4,0

Bildkälla: Systembolaget

Vinerna du enkelt beställer

Mani di Bacco. Italien, Venetien

268:- 

Detta är hands down ett av de godaste vinerna jag någonsin har druckit. Då den för min plånbok ändå kostar en hacka har jag varit varsam med att ta med den på tillställningar, men varje gång har folk ramlat av stolen. 

När man tar en sipp är det som att änglar dansar vals i munnen. Väldigt nyanserat, fruktigt men samtidigt kryddigt. 

Tips: Njut. 

Betyg på Vivino: 4,1

Bildkälla: Systembolaget

Collezione Famiglia Vecciano. Toscana

149:-

Denna skulle kunna kosta dubbelt så mycket med tanke på hur den smakar. Vill du testa Vivino/Winefinder och inte riktigt vet vad du ska beställa kan du damma hem tre stycken av denna på direkten. 

Mörkt, smakar mycket men känns ändå lätt. 

Tips: Detta är ett superbra matvin. Det var så jag fick det rekommenderat första gången och det stämde helt. 

Betyg på Vivino: 4.2 (!!)

Bildkälla: Vivino

El Enemigo. 2019. Malbec

249:-

Denna rackare bjöd jag på till ett sällskap och det slutade med att jag fick beställa 12 flaskor till gästerna så de både kunde ha hemma samt ge bort i present. 

Tips: Öppna inte denna en helt vanlig kväll utan välj dina tillfällen. Jag är ofta för att småkyla vissa rödviner men denna ska du passa dig för att få för kall. Öppna lite innan och lufta gärna. Listans King Kong i Vinino-betyg. 

Betyg på Vivino: 4.3

Bildkälla: Vinoteket

Köpte du något av vinerna och blev nöjd? Eller har du egna tips på guldkorn där ute? Skicka gärna ett mail och ge oss dina bästa tips: 

tips@nyheter24.se 

Premium
Engångsbetalning - snabbt och enkelt
Detta är en låst artikel. Logga in om du redan har köpt den.
Läs våra köpvillkor här.
Vin

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.