Vad hände egentligen med skådisarna i Ica-reklamen?
Vad hände egentligen med skådisarna i Ica-reklamen? - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Stella Pictures och Nora Lorek/TT

Skådisarna lämnade Ica-reklamen – så gick det sen

Ica-reklamen har rullat på svensk tv i över 20 år och under decennierna som gått har ett helt gäng karaktärer både kommit och gått. Nyheter24 har kikat närmare på vad några av de forna Ica-skådisarna gör i dag.


Ica-reklamen har, under de två decennier som den rullat i tv, blivit en riktig följetong som väckt starka känslor hos svenska tittare – inte minst när stora förändringar skett. Läs till exempel här om varför tittarna rasade mot den nya Ica-reklamen under vintern 2021. 

Förutom Paul Tilly, som axlar rollen som butiksbiträdet Ulf sedan 2001, har övriga skådespelare kommit och gått.

Paul Tilly var backstage-reporter i TV4:s "Sikta mot stjärnorna" innan han tog sig an rollen som Ica-Ulf. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Nyheter24 har kikat närmare på vad som egentligen hände med några av skådisarna som en gång i tiden syntes i matjättens reklamfilmer.

Robin Stegmar (Ica-Roger, 2001-2003)

Vid Ica-reklamens begynnelse var även Robin Stegmar, som då spelade Ica-Roger, med. Vid tiden studerade Stegmar fortfarande vid Teaterhögskolan i Göteborg och reklamjobbet blev ett positivt tillskott i studentlivet – både rollmässigt och ekonomiskt.

– Det var faktiskt en av de roligaste karaktärerna jag gjort. Och inspelningarna var jätteroliga. Sedan var det ju kul att få en massa pengar när man gick på scenskolan, så jag kunde bjuda alla mina scenskolekamrater på öl när vi gick på puben och så. Det är egentligen den fattigaste tiden i livet, men jag var ju som rikast då, har skådespelaren tidigare sagt till Aftonbladet.

Robin Stegmar när han medverkade i TV4:s "Familjen Holstein-Gottorp". Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men när Stegmar väl stod inför dilemmat – en seriös teater- och skådespelarkarriär eller Ica-reklamen – föll valet på det förstnämnda. Han är numera anställd vid Göteborgs stadsteater, men har också synts i tv-serier och filmer såsom "Vår tid är nu", "Lust" och "Beck - Dödsfällan".

Robin Stegmar till vänster år 2021. Foto: Stella Pictures

Läs om hur det gick för vinnarna av Sveriges mästerkock här.

Hans Mosesson (Ica-Stig, 2001-2015)

Likt Paul Tilly och Robin Stegmar var Hans Mosesson, känd från teatergruppen och proggrockbandet Nationalteatern, en av skådespelarna som var med från start.

Men efter 512 "avsnitt" av Ica-reklamen tackade Mosesson för sig. I en intervju med Aftonbladet från 2021 berättade skådespelaren att han tröttnat på karaktären och sig själv i rollen. 

Hans Mosesson inför sitt sommarprat i P1 år 2015. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Jag saknar det inte, jag saknar i så fall de jag jobbade med för det var i stort sett samma människor hela tiden, sa han till tidningen då. 

Sedan Mosesson lämnade Ica-reklamen har han bland annat synts i tv-serierna "Jordskott", "Sjölyckan" och "Mer panik i tomteverkstan", vilket är uppföljaren till 2019 års julkalender "Panik i tomteverkstan".

Sanna Bråding (Ica-Kajsa, 2001-2002)

Sanna Bråding gick från karaktären Tanja i succéserien "Tre Kronor" till att axla rollen som Ica-Kajsa när Ica-reklamen hade premiär år 2001. Men bara ett drygt år senare lämnade hon reklamfilmerna bakom sig till förmån för en roll i tv-serien "Skeppsholmen".

Sanna Bråding inför premiären av "Skeppsholmen". Foto: Maja Suslin/TT

Senare var Bråding programledare för TV4:s långkörare Idol och under årens gång har hon också hörts i radio.

År 2008 dömdes skådespelerskan och programledaren till tre månaders fängelse för narkotikabrott och hon har öppet pratat om missbruk, självskadebeteende och mental ohälsa, bland annat i självbiografin "För mycket av allt".

Sanna Bråding under invigningen av Stockholm Pride år 2016. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Joanna Eriksson (Ica-Cindy 2014-2021)

För många var Joanna Eriksson redan ett känt ansikte när hon klev in i Ica-reklamen år 2014. Skådespelerskan hade nämligen synts i Kanal 5-programmet "Partaj" tidigare.

Joanna Eriksson. Foto: Stella Pictures

Men allt har sitt slut och år 2021 lämnade Eriksson sin karaktär bakom sig.

"Allt har sin tid & nu är mitt sikte inställt mot nya projekt! Första anhalt och min nya 'arbetsgivare' kan ni skymta på den här bilden", skrev hon i ett Instagram-inlägg då, där hon visade upp sin gravidmage. 

Under senare år har skådespelerskan axlat rollen som Yasmine i tv-serien "Sommaren med släkten".

Här är 9 Big Brother-deltagare vi minns – så lever de i dag.

Cecilia von der Esch (Ica-Cindy, 2008-2014)

Innan Joanna Eriksson kom in i bilden var det Cecilia von der Esch, tidigare Forss, som axlade rollen som Ica-Cindy. Efter sex år lämnade hon jobbet.

Cecilia von der Esch och maken Fredrik von der Esch. Foto: Jessica Gow/TT

– Jag har älskat att göra Ica-reklamen, det har varit ett fantastiskt på alla sätt och vis, men det handlar om att jag vill göra fler saker i min karriär. Det är aldrig bra att stanna för länge på ett ställe, sa hon då till Aftonbladet.

Sedan hon lämnade Ica-reklamen har von der Esch bland annat synts i tv-serien "Black windows" år 2016 och i julkalendern "Storm på Lugna gatan" år 2018. 

Läs mer om Cecilia von der Esch make – som är gudson till drottning Silvia – här.

Ica
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!