Gift vid första ögonkastet-experten Fredric Bohm tipsar
Tvivlar du på dina känslor för din partner? - Foto: Skärmavbild/SVT/Gift vid första ögonkastet och Pexels

4 tecken på att ni inte är kära längre – då MÅSTE ni göra slut: "Inte bra"

Är du rädd att din partner inte längre är kär i dig? Då finns det varningsflaggor att hålla utkik efter, enligt “Gift vid första ögonkastet”-experten och parterapeuten Fredric Bohm.
– Då börjar man få problem, säger han till Nyheter24.


SVT:s succéprogram “Gift vid första ögonkastet” har fått hela åtta säsonger, och går ut på att ett antal personer för första gången träffar sin blivande make eller maka vid altaret. Därefter ska de leva tillsammans i drygt en månad, och sedan fatta det nagelbitande beslutet: Ska de förbli gifta, eller skilja sig? 

Här kan du läsa alla våra nyheter om “Gift vid första ögonkastet” 2023

Gift vid första ögonkastet 2023: Fredric Bohm är en av experterna 

Fredric Bohm är legitimerad psykolog och parterapeut, och är även en av experterna i “Gift vid första ögonkastet” som matchar ihop paren. För Nyheter24 berättar han om de tecken man bör hålla utkik efter, som kan tyda på att kärleken i förhållandet har falnat. 

Fredric Bohm är en av experterna i dejtingprogrammet. Foto: SVT/Gift vid första ögonkastet

Att ens partner inte längre är kär i en är något som många är väldigt rädda för, och med rätta. Fredric Bohm förklarar att man alltid måste bedöma varje människa utifrån deras livssituation, och måste förstå dem utifrån deras perspektiv, men att det finns några aspekter som borde få en att börja ställa frågor. 

– Den första är väldigt enkel. När din partner får välja, väljer de att lägga tid på dig? Eller väljer de att lägga tid på något annat? Det här är ju en fråga som man kan ställa i väldigt stora svängar och väldigt små, förklarar “Gift vid första ögonkastet”-experten och fortsätter: 

– Men om du har en partner som genomgående väljer att lägga tid någon annanstans än på dig, då är det en varningsflagga skulle jag säga. 

Då är din partner inte kär i dig längre: "Inte ett bra tecken"

Den andra aspekten rör respekten i förhållandet, och även här bör man hålla utkik efter vissa varningstecken, förklarar Fredric Bohm. 

– En annan varningsflagga är när man börjar brista i respekt. Det är en sak om man bråkar, om man är oense eller om man diskuterar. Men när man börjar brista i respekt så till vida att man förringar sin partner eller säger saker som är medvetet nedsättande, då är det inte ett bra tecken. 

3 tidiga tecken på att du är tillsammans med fel person – enligt "Gift vid första ögonkastet"-experten Fredric Bohm

Att brista i respekt är ett dåligt tecken, enligt Bohm. Foto: Pexels

Så vet du om du inte är kär i din partner: "Då har gnistan falnat"

Om man då vänder på frågan, hur vet man när man själv inte längre är kär i sin partner? Enligt Fredric Bohm är det liknande frågor man ska ställa, fast till sig själv. 

– Är det så att du aktivt väljer bort att umgås med din partner? Och nu menar jag inte ett enstaka tillfälle, utan om du gör det här gång på gång. 

– Om du får åka på en gratis semester i fyra veckor, vill du åka själv eller vill du åka med din partner? Den typen av frågor ska du ställa dig själv. Och om svaret blir nej på dessa frågor, då är det ett tecken på att gnistan börjar falna. 

Även här är frågan om respekt en viktig aspekt att ta in i beräkningen kring känslorna för din partner. 

– Det är en sak om ni är oense, det är en sak att ni inte tycker lika. Du kanske till och med tycker att din partner gör fel, men det är en helt annan sak när du börjar tänka nedvärderande saker om din partner som person, att du helt enkelt inte respekterar dem längre. Då är det en varningsflagga, förklarar Bohm.

"Är det så att du aktivt väljer bort att umgås med din partner?" Foto: Pexels

Då bör ni göra slut – parterapeuten Fredric Bohm: "Då börjar man få problem"

Många går kanske och funderar väldigt länge och velar fram och tillbaka kring om man ska gå skilda vägar med sin partner. Hur vet man då egentligen när man ska göra slut? Fredric Bohm betonar att det givetvis är väldigt olika för olika människor, och att det därmed kan vara svårt att veta. Men om bristen på känslor blir påtaglig så finns det ett flertal vägar att gå. 

– Om man har en väldigt genuin kärlek till varandra, då kan vi ju definiera det. Om det är så att du gärna sätter din partners välmående framför ditt eget, då finns det en kärlek i botten och då finns det någonting att jobba på. Om man inte känner så, då börjar man få problem. 

Fredric Bohm förklarar vidare att om det är så att man inte längre känner dessa saker för sin partner så står man inför två val. 

– Det ena är att man bara kan ge upp och man kan backa. Det andra valet är att man faktiskt kan ta upp det och adressera det. 

Är du inte kär längre? Så tar du upp det med din partner

Så hur ska man då gå tillväga för att faktiskt ta upp dessa problem med sin partner? Enligt Bohm är det bästa sättet att vara så ärlig som man bara kan, och säga något i stil med: 

“Om jag fick välja så skulle jag jättegärna vilja vara tillsammans med dig. Jag vill jättegärna ha en relation med dig. Jag vill att vi ska må bra och att vi ska tycka om varandra. Men om jag ska vara ärlig så börjar det bli jobbigt för mig, därför att jag inte känner mig tillräckligt uppmärksammad eller högt värderad av dig.”

– Då kan man ha ett samtal kring det. Men man ska komma ihåg att man alltid har valet. Val nummer ett är att ge upp och val nummer två är att åtminstone försöka samtala om det, förklarar Fredric Bohm för Nyheter24. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!