Fiskgryta med Rouille
Fiskgryta med Rouille är en klassisk fransk maträtt bestående av en mustig fisksoppa med olika sorters fisk och skaldjur, serverad med en kryddig vitlöksmajonnäs kallad Rouille. Grytan är fylld med smakrika ingredienser som lök, vitlök, tomater, saffran och fänkål och är perfekt att njuta av tillsammans med ett gott bröd. Rouillen ger en extra smakdimension till rätten och bidrar till en härlig smakupplevelse.Ingredienser
- Räkor 6 stora
- Olivolja 3 msk
- Torrt vitt vin 150 ml
- Fiskbestånd 200 ml
- Fänkål 1 liten fin tärnad
- Lök 1 liten fin tärnad
- Vitlök 3 klyftor, hackade
- Potatisar 1 stor
- Orange 1
- Stjärnanis 1
- Lagerblad 1
- Harissa Spice 1 1/2 tsk
- Tomatpuré 2 msk
- Hackade tomater 400 g
- Musslor En handfull
- Vit fisk 200 g
- Timjan 2
- Bröd till servering
Tillagning
- Vrid huvudena från räkorna, skala sedan bort benen och skalen, men lämna svansarna intakta
- Rengör varje räka
- Stek skalen i 1 msk olja i 5 minuter tills de är mörkrosa och gyllene i fläckar
- Tillsätt vinet, koka ner med två tredjedelar och häll sedan i fonden
- Sila ner i en kanna och släng skalen
- Hetta upp resten av oljan i en djup stekpanna eller gryta
- Tillsätt fänkål, lök och vitlök, krydda, täck sedan över och koka försiktigt i 10 minuter tills det mjuknat
- Skala under tiden potatisen och skär i 2 cm-iga bitar
- Häll i en kastrull med kallt vatten, låt koka upp och låt koka i 5 minuter tills det nästan är mjukt
- Låt rinna av i ett durkslag
- Skala en remsa av skalet från apelsinen
- Lägg skalet, stjärnanisen, buken och ½ tsk harissa i pannan
- Stek försiktigt utan lock i 5-10 minuter tills grönsakerna är mjuka, söta och gyllene
- Rör ner tomatpurén, koka i 2 minuter, tillsätt sedan tomaterna och fonden
- Sjud i 10 minuter tills såsen tjocknar något
- Krydda efter smak
- Såsen kan göras i förväg och sedan värmas upp senare på dagen
- Under tiden, skrubba musslorna eller musslorna och dra bort eventuella trådiga skägg
- Alla som är öppna ska knackas skarpt på bänkskivan - om de inte stängs efter några sekunder, kassera dem
- Värm såsen om det behövs, rör sedan ner potatisen, fiskbitarna och räkorna mycket försiktigt i grytan
- Koka upp igen, täck sedan och låt sjuda försiktigt i 3 minuter
- Strö ut musslorna eller musslorna över grytan, täck sedan över och koka i 2 minuter till eller tills skalen har öppnat sig vida
- Släng allt som förblir stängt
- Fiskbitarna ska lätt flagna och räkorna ska vara genomskinliga
- Strö över timjanbladen
- För att göra rouillen, rör resten av harissan in i majonnäsen
- Servera grytan i skålar, toppad med skedar rouille, som smälter in i såsen och berikar den
- Ha ett gott bröd redo, för du kommer definitivt att vilja torka upp juicen
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan