Ratatouille
Ratatouille är en fransk grönsaksrätt som traditionellt innehåller aubergine, zucchini, paprika, lök, vitlök och tomater. Rätten tillagas vanligtvis genom att grönsakerna steks i olivolja och kryddas med örter som timjan och rosmarin. Ratatouille serveras ofta som en sidorätt eller som huvudrätt tillsammans med bröd eller ris. Rätten är känd för sin enkla men smakrika smakprofil och är populär både i Frankrike och internationellt.Ingredienser
- Aubergine 2 stora
- Zucchini 4
- Gul paprika 2
- Tomat 4 stora
- Olivolja 5 msk
- Basilika Knippa
- Lök 1 medium
- Vitlöksklyfta 3 fint hackade
- Rödvinsvinäger 1 tsk
- Socker 1 tsk
Tillagning
- Skär auberginerna i halvor på längden
- Lägg dem på brädet med klippsidan nedåt, halvera på längden igen och sedan tvärs över i 1,5 cm bitar
- Skär av ändarna av zucchini och sedan över i 1,5 cm skivor
- Skala paprikorna från stjälken till botten
- Håll upprätt, skär runt stjälken och skär sedan i 3 bitar
- Skär bort eventuellt membran och skär sedan i lagom stora bitar
- Gör ett litet kryss på botten av varje tomat och lägg dem sedan i en värmesäker skål
- Häll kokande vatten över tomaterna, låt stå i 20 sekunder och ta sedan bort dem
- Häll bort vattnet, byt ut tomaterna och täck med kallt vatten
- Låt svalna och dra sedan bort huden
- Dela tomaterna i fjärdedelar, skrapa bort fröna med en sked och hacka sedan köttet grovt
- Ställ en sautépanna på medelvärme och när den är varm, häll i 2 msk olivolja
- Bryn auberginerna i 5 minuter på varje sida tills bitarna är mjuka
- Ställ dem åt sidan och stek zucchinierna i ytterligare en msk olja i 5 minuter tills de är gyllene på båda sidor
- Upprepa med paprikan
- Överkoka inte grönsakerna i detta skede, eftersom de har lite mer tillagning kvar i nästa steg
- Riv upp basilikabladen och ställ åt sidan
- Koka löken i pannan i 5 minuter
- Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare min
- Rör ner vinäger och socker, häll sedan i tomaterna och hälften av basilikan
- Lägg tillbaka grönsakerna i pannan med lite salt och peppar och koka i 5 minuter
- Servera med basilika
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan