Röd ärtsoppa
Röd ärtsoppa är en traditionell svensk maträtt som vanligtvis serveras på torsdagar. Soppan tillagas med torkade röda ärtor, lök, morot och fläsk. Den är kryddad med salt, peppar och ibland även timjan eller lagerblad. Röda ärtsoppan är en näringsrik och mättande rätt som ofta serveras med pannkakor och sylt som tillbehör.Ingredienser
- Kidneybönor 500ml
- Morötter 1 stor
- Salladslök 2 hackade
- Timjan 4 kvistar
- Lök 1 Tärnad
- Svartpeppar 1/2 tsk
- Röd paprika 2 hackade
- Vitlöksklyfta 4, mosade
- Kryddpeppar 1 msk
- Nötkött 1kg
- Vatten 2 liter
- Potatisar 4
- Vetemjöl 250ml
- Vatten 65ml
- Kokosmjölk 250ml
Tillagning
- Tvätta och skölj de torkade kidneybönorna
- Täck sedan med vatten i en djup skål
- Kom ihåg att när de blötläggs kommer de att expandera till minst tredubbla storleken de var ursprungligen så tillsätt mycket vatten i skålen
- Blötlägg dem över natten eller i minst 2 timmar för att tillagningssteget ska gå snabbare
- Låt din slaktare skära den saltade pigtailen i 2 tums bitar eftersom det kommer att vara mycket svårt att skära med en vanlig kökskniv
- Tvätta och lägg sedan en djup kastrull med vatten och låt koka upp
- Koka i 20 minuter, låt sedan rinna av + skölj och upprepa (koka igen i vatten)
- Målet är att göra bitarna av grisstjärtar möra och att ta bort det mesta av saltet den bottna i
- Dags att börja soppan
- Lägg allt i grytan (förutom mjöl och potatis), täck sedan med vatten och lägg på hög låga för att koka upp
- När det börjar koka, skumma bort eventuellt avskum/skum på toppen och släng
- Sänk värmen till en försiktig koka och låt den koka i 1 timme och 15 minuter. I princip tills bönorna är mjuka och börjar falla isär
- Det är nu dags att lägga till potatisen (och Yams etc om du lägger till den) samt kokosmjölken och fortsätta koka i 15 minuter
- Nu är det ett bra tillfälle att börja göra grunddegen till spinnerdumplings
- Blanda mjöl och vatten (tillsätt en nypa salt om du vill) tills du har en mjuk/len deg
- Låt den vila i 5 minuter, nypa sedan en matsked åt gången och rulla mellan händerna till en cigarettform
- Lägg dem i grytan, rör om väl och fortsätt koka i ytterligare 15 minuter på en rullande koka
- Du kommer att märka att jag inte tillsatte något salt i grytan eftersom det kvarvarande saltet från de saltade flätor kommer att räcka för att krydda den här rätten ordentligt
- Men du kan smaka och justera därefter
- Låt oss sammanfatta timing-delen av saker och ting så att du inte blir förvirrad
- Koka soppabasen i 1 timme och 15 minuter eller tills den är mjuk, tillsätt sedan potatisen och koka i 15 minuter, tillsätt sedan dumplings och koka i ytterligare 15 minuter
- Tänk på att den här soppan kommer att tjockna en hel del när den svalnar
- Även om detta inte är ett traditionellt recept för någon specifik ö, kan versioner av denna soppa (ibland kallade stuvade ärter) hittas i hela Karibien, Latinamerika och Afrika
- En rejäl skål med denna soppa kommer säkert att ge dig de sömniga (vissa kanske kallar det etnisk trötthet)
- Du kan säkert frysa in resterna och värma upp en annan dag
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan