Röd ärtsoppa

Röd ärtsoppa är en traditionell svensk maträtt som vanligtvis serveras på torsdagar. Soppan tillagas med torkade röda ärtor, lök, morot och fläsk. Den är kryddad med salt, peppar och ibland även timjan eller lagerblad. Röda ärtsoppan är en näringsrik och mättande rätt som ofta serveras med pannkakor och sylt som tillbehör.

Ingredienser

  • Kidneybönor 500ml
  • Morötter 1 stor
  • Salladslök 2 hackade
  • Timjan 4 kvistar
  • Lök 1 Tärnad
  • Svartpeppar 1/2 tsk
  • Röd paprika 2 hackade
  • Vitlöksklyfta 4, mosade
  • Kryddpeppar 1 msk
  • Nötkött 1kg
  • Vatten 2 liter
  • Potatisar 4
  • Vetemjöl 250ml
  • Vatten 65ml
  • Kokosmjölk 250ml

Tillagning

  1. Tvätta och skölj de torkade kidneybönorna
  2. Täck sedan med vatten i en djup skål
  3. Kom ihåg att när de blötläggs kommer de att expandera till minst tredubbla storleken de var ursprungligen så tillsätt mycket vatten i skålen
  4. Blötlägg dem över natten eller i minst 2 timmar för att tillagningssteget ska gå snabbare
  5. Låt din slaktare skära den saltade pigtailen i 2 tums bitar eftersom det kommer att vara mycket svårt att skära med en vanlig kökskniv
  6. Tvätta och lägg sedan en djup kastrull med vatten och låt koka upp
  7. Koka i 20 minuter, låt sedan rinna av + skölj och upprepa (koka igen i vatten)
  8. Målet är att göra bitarna av grisstjärtar möra och att ta bort det mesta av saltet den bottna i
  9. Dags att börja soppan
  10. Lägg allt i grytan (förutom mjöl och potatis), täck sedan med vatten och lägg på hög låga för att koka upp
  11. När det börjar koka, skumma bort eventuellt avskum/skum på toppen och släng
  12. Sänk värmen till en försiktig koka och låt den koka i 1 timme och 15 minuter. I princip tills bönorna är mjuka och börjar falla isär
  13. Det är nu dags att lägga till potatisen (och Yams etc om du lägger till den) samt kokosmjölken och fortsätta koka i 15 minuter
  14. Nu är det ett bra tillfälle att börja göra grunddegen till spinnerdumplings
  15. Blanda mjöl och vatten (tillsätt en nypa salt om du vill) tills du har en mjuk/len deg
  16. Låt den vila i 5 minuter, nypa sedan en matsked åt gången och rulla mellan händerna till en cigarettform
  17. Lägg dem i grytan, rör om väl och fortsätt koka i ytterligare 15 minuter på en rullande koka
  18. Du kommer att märka att jag inte tillsatte något salt i grytan eftersom det kvarvarande saltet från de saltade flätor kommer att räcka för att krydda den här rätten ordentligt
  19. Men du kan smaka och justera därefter
  20. Låt oss sammanfatta timing-delen av saker och ting så att du inte blir förvirrad
  21. Koka soppabasen i 1 timme och 15 minuter eller tills den är mjuk, tillsätt sedan potatisen och koka i 15 minuter, tillsätt sedan dumplings och koka i ytterligare 15 minuter
  22. Tänk på att den här soppan kommer att tjockna en hel del när den svalnar
  23. Även om detta inte är ett traditionellt recept för någon specifik ö, kan versioner av denna soppa (ibland kallade stuvade ärter) hittas i hela Karibien, Latinamerika och Afrika
  24. En rejäl skål med denna soppa kommer säkert att ge dig de sömniga (vissa kanske kallar det etnisk trötthet)
  25. Du kan säkert frysa in resterna och värma upp en annan dag
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen