Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara är en klassisk italiensk maträtt bestående av spagetti, ägg, pancetta eller guanciale, pecorino romano ost och svartpeppar. Rätten är enkel att tillaga och har en krämig och smakrik sås som bildas av äggen och osten. Ursprunget till rätten är omdiskuterat, men den anses ha sitt ursprung i Rom och har blivit en populär favorit både i Italien och internationellt.

Ingredienser

  • Spaghetti 320 g
  • Äggulor 6
  • Salt Såsom krävs
  • Bacon 150 g
  • Pecorino 50 g
  • Svartpeppar Såsom krävs

Tillagning

  1. Sätt en stor kastrull med vatten på att koka upp
  2. Finhacka 100 g pancetta efter att först ha tagit bort eventuellt svål
  3. Riv 50g pecorinoost och 50g parmesan fint och blanda ihop dem
  4. Vispa de 3 stora äggen i en medelstor skål och krydda med lite nyriven svartpeppar
  5. Ställ allt åt sidan
  6. Tillsätt 1 tsk salt i det kokande vattnet, tillsätt 350 g spagetti och när vattnet kokar upp, koka under lock, i 10 minuter
  7. Mosa 2 skalade fylliga vitlöksklyftor med knivbladet
  8. Medan spaghettin kokar steker du pancettan med vitlöken
  9. Häll ner 50 g osaltat smör i en stor stekpanna eller wok och, så snart smöret har smält, häll i pancetta och vitlök
  10. Låt koka på medelhög värme i ca 5 minuter, rör om ofta, tills pancetan är gyllene och knaprig
  11. Vitlöken har nu gett sin smak, så ta ut den med en hålslev och släng
  12. Håll värmen under pancettan på låg
  13. När pastan är klar lyfter du den ur vattnet med en pastagaffel eller tång och lägger den i stekpannan med pancetta
  14. Oroa dig inte om lite vatten droppar i pannan också (du vill att detta ska hända) och släng inte bort pastavattnet ännu
  15. Blanda ner det mesta av osten med äggen, behåll en liten handfull baksida för att strö över senare
  16. Ta kastrullen med spagetti och pancetta från värmen
  17. Häll nu snabbt i ägg och ost
  18. Använd en tång eller en lång gaffel, lyft upp spaghettin så att den lätt blandas med äggblandningen, som tjocknar men inte kryper, och allt är täckt
  19. Tillsätt extra kokvatten för att hålla den fräsch (några matskedar borde räcka)
  20. Du vill inte ha det blött, bara fuktigt
  21. Smaka av med lite salt om det behövs
  22. Använd en långgaffel för att vrida pastan på tallriken eller skålen
  23. Servera genast med lite stänk av resterande ost och ett riv svartpeppar
  24. Om rätten blir lite torr innan servering, stänk i lite mer hett pastavatten och den glansiga saucinessen återupplivas
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen