En spansk tortilla eller potatisomelett passar utmärkt för en enkel lunch.
En spansk tortilla eller potatisomelett passar utmärkt för en enkel lunch. - Foto: Nyheter24

Recept på spansk tortilla – en enkel och god potatisomelett

Njut av de äkta smakerna från Spanien med en delikat potatisomelett i form av en spansk tortilla. Servera den varm eller kall, och upplev en autentisk spansk klassiker.


Utforska de autentiska smakerna av Spanien med en potatisomelett i form av en härlig spansk tortilla.

Denna klassiska rätt, som heter Tortilla Española på spanska, består av potatis, ägg och lök, vilket skapar en rustik och hjärtlig måltid som är perfekt för både frukost och lunch. Den gyllene ytan och det saftiga innehållet gör spansk tortilla till en populär rätt som passar vid alla tillfällen och som kan avnjutas varm eller kall.

Ingredienser till din potatisomelett:

  • 6 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1/4 tsk svartpeppar
  • 4 potatisar, skalade och tunt skivade
  • 1 stor gul lök, skivad
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl hackad persilja (valfritt)

Omelett med grönsaker och skinka – recept för en enkel lunch

Instruktioner för att göra din potatisomelett:

  1. Blanda ägg, salt och peppar i en stor skål.
  2. Hetta upp 3/4 av olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt potatis och lök, och stek dem under omrörning tills potatisen är mjuk och löken är genomskinlig. Se till att potatisen inte bränns vid.
  3. Använd en hålslev för att överföra potatis och lök från stekpannan till äggblandningen. Rör om försiktigt tills potatis och lök är jämnt fördelade.
  4. Torka av stekpannan och häll i resten av olivoljan. Hetta upp oljan på medelvärme.
  5. Häll potatis- och äggblandningen i stekpannan och sprid ut den jämnt. Stek tortillan på låg-medelvärme i cirka 10-12 minuter, tills undersidan är gyllenbrun och den är nästan genomstekt.
  6. Placera en stor tallrik över stekpannan och vänd försiktigt tortillan ut på tallriken. Låt den sedan glida tillbaka in i stekpannan med den ostekta sidan nedåt. Stek i ytterligare 5-7 minuter tills den är genomstekt och gyllenbrun på båda sidor.
  7. Låt tortillan svalna något innan du skär den i bitar och serverar den, antingen varm eller kall. Garnera eventuellt med hackad persilja. Smaklig måltid!

Läs fler enkla och goda recept här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!