Lär dig att göra olivoljeglass, du kommer inte ångra det.
Lär dig att göra olivoljeglass, du kommer inte ångra det. - Foto: Pexels / Illustration Nyheter24

Olivoljeglass? Så gör du den supergoda efterätten

Det kanske låter galet, men olivoljeglass är faktiskt otroligt gott. Här är ett enkelt och smarrigt recept att följa för att göra din egen.


Att göra olivoljeglass skiljer sig inte särskilt mycket från att göra annan glass. Den stora skillnaden ligger i huvudingrediensen. Och glöm inte: desto bättre olivolja, desto godare olivoljeglass.

Ingredienser som behövs för olivoljeglass

Här är ingredienserna för olivoljeglass, ca åtta portioner.

  • 4 dl helmjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g socker
  • 1 nypa salt
  • 6 äggulor
  • 120 ml extra jungfruolivolja

Sallad UTAN sallad? 5 enkla och nyttiga recept att testa

Instruktioner för att göra olivoljeglass

  1. Blanda mjölk, grädde, hälften av sockret och salt i en medelstor kastrull. Värm på medelvärme tills blandningen nästan börjar koka.

  2. Under tiden, vispa äggulorna och resterande socker tills de blir blekgula och tjocka i en separat skål.

  3. När mjölkblandningen nästan kokar, häll lite av den i äggulorna samtidigt som du vispar konstant. Detta kallas "tempering", och hjälper till att förhindra att äggulorna stelnar.

  4. Häll tillbaka äggulorna i kastrullen med mjölkblandningen under ständig omrörning.

  5. Värm blandningen på låg till medelvärme, ständigt omrörning, tills blandningen tjocknar något och når en temperatur på ca 85 grader Celsius. Det borde ta cirka 5-10 minuter. Blandningen ska inte koka.

  6. När blandningen har tjocknat, ta bort kastrullen från värmen och vispa i olivoljan.

  7. Häll blandningen genom en sil in i en behållare, täck och ställ in den i kylskåpet tills den är helt kyld, minst 2 timmar eller över natten.

  8. När blandningen är kyld, kör den i din glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar.

  9. Överför glassen till en behållare och ställ in den i frysen för att stelna ytterligare, minst 2 timmar eller över natten.

  10. Njut av en fantastisk efterätt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!