Övermogna bananer har fler användningsområden än vad man tror.
Övermogna bananer har fler användningsområden än vad man tror. - Foto: Illustration Nyheter24

Släng ALDRIG gammal frukt – gör det här i stället

Många har den dåliga vanan att slänga övermogen frukt i onödan. Det finns många hållbara och ekonomiska lösningar att testa i stället.


Det finns otroligt många sätt att använda övermogen frukt. Nästan alla är mer användbara, ekonomiska och hållbara än att bara slänga frukten i papperskorgen. Nyheter24 har listat nio av de bästa alternativen.

1. Kompostera frukten i stället för att slänga

Kompostering är en process där organiskt material, som frukt- och grönsaksavfall, bryts ned till jordliknande material. Denna process utförs av mikroorganismer som bakterier och svampar, samt större organismer som maskar och insekter.

För att starta en egen komposthög, välj en lämplig plats utomhus, gärna i skugga och något skyddad från regn. Börja med att lägga en bas av grovt material som kvistar och grenar för att förbättra luftcirkulationen. Sedan kan du börja lägga på ditt organiska avfall.

Frukt- och grönsaksrester är rika på kväve och fungerar som 'gröna' material i din kompost. De bör balanseras med 'bruna' material som till exempel löv, halm eller tidningspapper som bidrar med kol. En god tumregel är att ha en balans mellan gröna och bruna material, ungefär hälften av varje.

Kom ihåg att undvika att kompostera frukt och grönsaker som är angripna av sjukdomar eller skadedjur, eftersom dessa kan sprida sig i komposten. Rör om din kompost regelbundet för att hjälpa till att bryta ner materialet och tillföra syre.

Mer om kompostering kan du läsa här:

Så gör du växtnäring med matresterna – 5 enkla steg

2. Laga eller baka med frukten

Övermogen frukt behöver inte slängas. De kan fortfarande användas på olika sätt i köket, speciellt i bakverk och sötare maträtter. Här är några exempel:

  1. Bananbröd eller bananpannkakor: Övermogna bananer är perfekta för att göra bananbröd eller bananpannkakor eftersom de ger en stark och söt smak. Det är enkelt att göra och är ett bra sätt att använda upp överblivna bananer.
  2. Fruktmos och kompott: Gamla äpplen, päron och stenfrukter kan lätt kokas ner till en mos eller kompott. Dessa kan användas som fyllningar i bakverk, på gröt, eller som tillbehör till många rätter.
  3. Fruktkaka: Många sorters frukt kan användas i kakor. Gamla bär kan tillsättas direkt i smeten, och äpplen kan skäras i bitar och blandas med socker och kanel för en äppelkaka. Även övermogna persikor, plommon och andra frukter kan användas på detta sätt.
  4. Marmelad och sylt: Frukter som börjar bli gamla kan kokas ner till marmelad eller sylt. Detta är ett utmärkt sätt att konservera frukten och använda den i en längre tid.

3. Gör en fruktdryck 

Gammal eller övermogen frukt kan fortfarande ha mycket att ge när det gäller smak och näring, vilket gör den perfekt för olika typer av drycker.

  • Smoothies: Som nämnt tidigare är övermogen frukt utmärkt för att göra smoothies. Kombinera frukten med yoghurt, mjölk eller juice och mixa tills den är slät. Lägg till lite honung eller agave sirap om du vill ha extra sötma. Du kan också lägga till proteinpulver eller frön som chia eller linfrön för extra näring.
  • Fruktsaft: Du kan pressa saft ur övermogen frukt och dricka den som den är eller använda den i andra recept. Citrusfrukter, äpplen och druvor är alla bra alternativ för detta. Du kan också kombinera flera olika frukter för att skapa din egen blandade juice.
  • Infuserat vatten: Skär gammal frukt i bitar och lägg dem i en kanna med vatten. Låt vattnet sitta i kylskåpet i några timmar så att det tar upp smakerna från frukten. Detta är ett hälsosamt och läckert alternativ till söta drycker.

Glöm dippmixen – så får du chipsen att smaka bättre på riktigt

4. Torka frukten innan den blir dålig

Torkning är ett utmärkt sätt att bevara frukt och förhindra att den blir dålig. Dessutom är torkad frukt ett praktiskt och hälsosamt snack som kan ätas som den är eller användas i olika recept. Här är tre sätt som du kan göra det på:

  • Använda en matdehydrator: En matdehydrator är den enklaste och mest effektiva metoden för att torka frukt. Skär frukten i tunna skivor, lägg dem i dehydratorn och följ tillverkarens anvisningar för tid och temperatur.
  • Använda en ugn: Om du inte har en matdehydrator kan du också använda en vanlig ugn för att torka frukt. Lägg fruktens skivor på en bakplåt med bakplåtspapper och torka på låg värme (50-70°C) i flera timmar. Kontrollera regelbundet så att de inte bränner.
  • Använda solen: Om du bor i ett varmt och soligt klimat kan du torka frukten utomhus. Lägg fruktskivorna på en ren duk eller ett galler och täck över med ett fint nät för att skydda mot insekter. Vänd på dem regelbundet och ta in dem på natten.

Kom ihåg att förvara torkad frukt i en lufttät behållare på en sval och torr plats för att bevara dess kvalitet och förlänga hållbarheten.

Så får du maten att hålla längre i sommar – 8 enkla knep

5. Frys in den gamla frukten

Att frysa in övermogen frukt är ett effektivt sätt att bevara den för framtida användning. Här är några steg för att göra detta:

  • Rengör frukten noggrant.
  • Skär frukten i bitar, om det är lämpligt. För frukter som bananer och jordgubbar, skiva dem innan du fryser in dem.
  • Fördela frukten på en platta eller bakplåt täckt med bakplåtspapper så att bitarna inte rör varandra. Detta hjälper till att förhindra att de klibbar ihop.
  • Placera plattan i frysen tills frukten är helt frusen.
  • Efter att frukten har frusit, överför den till fryspåsar eller lufttäta behållare för långvarig förvaring.

Frusen frukt kan användas direkt i smoothies, blandas i yoghurt, användas för att baka, göra sylt eller marmelad, eller till och med ätas direkt ur frysen som ett kallt snack på en varm dag.

Bli kattens favorit – så odlar du stans godaste kattgräs

6. Gör eget vin eller cider med frukten

Med rätt utrustning och lite tålamod kan du faktiskt göra eget vin eller cider från övermogen frukt. Observera dock att detta kan vara en komplex process som kräver noggrann hygien och kontroll över jäsningens temperatur och tid. Om du är nybörjare kan det vara bäst att börja med ett kit för hemgjord vin eller cider, men här är en grundläggande översikt över processen:

  1. Först behöver du pressa frukten för att få ut saften. Du kan använda en juicepress för detta, eller om du bearbetar en stor mängd frukt, kanske du vill investera i en fruktpress.
  2. Nästa steg är att sterilisera saften. Detta kan vanligtvis göras genom att koka upp den.
  3. När saften har svalnat, tillsätt vin- eller ciderjäst och låt blandningen jäsa i en steril behållare med en luftsluss. Jäsningstiden kan variera, men det tar vanligtvis minst en vecka.
  4. Efter jäsning, sila bort alla fasta ämnen och låt drycken mogna i en ny, ren behållare. Detta kan ta allt från några veckor till flera månader, beroende på vilken typ av vin eller cider du gör.
  5. När din dryck har mognat tillräckligt, är den klar att flaskas och konsumeras!

7. Ge frukten till djur

En del frukter är säkra att ge till vissa djur, både husdjur och vilda djur. Innan du gör det bör du alltid kontrollera att den specifika frukten är säker för det specifika djuret.

  • Husdjur: Många husdjur, som kaniner och vissa fågelarter, äter gärna frukt. Vissa hundar och katter kan också tycka om en bit frukt som en speciell behandling. Kontrollera alltid vilka frukter som är säkra för ditt specifika husdjur.
  • Vilda djur: Om du har en trädgård kan du lägga ut gammal frukt för vilda djur. Fåglar, ekorrar och andra små djur kan äta frukten. Var dock medveten om att detta också kan locka till sig skadedjur som råttor.

Bli jyckens favorit – 7 nyttiga sommarsnacks för hundar

8. Plantera frön från den gamla frukten

Om din övermogna frukt har frön kan du försöka plantera dem och odla ditt eget fruktträd eller fruktbuske. Här är de grundläggande stegen:

  • Skölj fröna noggrant för att ta bort alla fruktrester.
  • Lägg fröna på en fuktig bit papper eller i en liten behållare med jord.
  • Placera fröna på en ljus plats men inte i direkt solljus.
  • Vänta tålmodigt på att fröna ska börja gro. Detta kan ta allt från några dagar till flera veckor, beroende på frötypen.
  • När fröna har grott, plantera dem i en större kruka eller direkt i marken.

Observera att inte alla frukter som köps i butiken kommer att ge frön som kan växa till ordentliga fruktträd. 

9. Gör naturliga skönhetsprodukter med frukten

Vissa gamla frukter kan användas för att göra hemgjorda skönhetsbehandlingar. Här är några exempel:

  • Ansiktsmasker: Avokado och banan är bra baser för DIY ansiktsmasker. Du kan till exempel mosa en övermogen banan och blanda med lite honung för en fuktgivande ansiktsmask. Eller mosa en övermogen avokado och blanda med lite yoghurt och honung för en lugnande och närande mask.
  • Hårmasker: Kokosolja och övermogen banan kan blandas för att skapa en närande hårmask. Bara mosa bananen, blanda med kokosolja och applicera på ditt hår. Låt sitta i 20-30 minuter innan du sköljer.
  • Kroppsskrubb: Vissa frukter, som ananas och papaya, innehåller naturliga enzymer som kan hjälpa till att exfoliera huden. Du kan mosa dessa frukter och blanda med lite socker för att skapa en hemmagjord kroppsskrubb.

Enkla knepen – så blir du av med finnarna

/
/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!