Ägg är goda och mångsidiga.
Ägg är goda och mångsidiga. - Foto: TT / Illustration Nyheter24

Äggsugen? Här är 50 enkla rätter på ägg att testa

Ägg är näringsrika, goda och otroligt mångsidiga. Här är en lista på femtio smarriga och enkla maträtter på ägg att ta inspiration ifrån.


Denna lista innehåller både rätter som är helt baserade på ägg samt rätter där ägg ingår. Du får även en mycket kort och generell förklaring på hur du kan göra varje rätt. Du bör inte se förklaringarna som kompletta recept, utan snarare som enkla instruktioner att ta inspiration ifrån. Med det sagt, nu dyker vi in!

50 maträtter att göra med ägg

  1. Äggröra: Vispa ägg med salt och peppar, stek i smör på låg värme.
  2. Spaghetti carbonara: Blanda ägg, parmesan och svartpeppar, tillsätt stekt pancetta och nykokt spaghetti.
  3. Pavlova: Vispa äggvitor och socker till en meringue, baka långsamt och toppa med vispad grädde och frukt.
  4. Frittata: Vispa ägg, tillsätt stekta grönsaker och ost, grädda i ugnen.
  5. Ägg Benedict: Servera pocherade ägg på en engelsk muffin med skinka och hollandaisesås.
  6. Ugnspannkaka: Blanda ägg, mjölk och mjöl och grädda i ugnen. Servera med lingonsylt.
  7. Quiche Lorraine: Fyll en pajskal med en blandning av ägg, grädde, ost och bacon, grädda i ugnen.
  8. Franska pannkakor: Vispa ägg, mjölk och mjöl, stek tunna pannkakor.
  9. Omelett: Vispa ägg och stek på medelvärme, tillsätt valfria tillbehör.
  10. Shakshuka: Puttra krossade tomater med lök, vitlök och kryddor, lägg i ägg och koka tills de är fasta.
  11. Äggcurry: Koka ägg hårt, tillsätt i en curry av tomater, lök, vitlök och kryddor.
  12. Scotch eggs: Rulla kokta ägg i korvsmet och ströbröd, fritera sedan gyllenbruna.
  13. Fransk toast: Doppa brödskivor i en blandning av ägg och mjölk, stek tills gyllenbruna.
  14. Huevos rancheros: Servera stekta ägg på tortillas med tomatsås och bönor.
  15. Ägg- och löksallad: Hacka hårdkokta ägg och lök, blanda med majonnäs och kryddor.
  16. Toad in the hole: Stek ägg i utskurna hål i bröd.
  17. Chawanmushi (Japansk ångad äggpudding): Ånga en blandning av ägg, dashi, soja och sake.
  18. Äggfyllda paprika: Halvera och rensa paprikor, knäck ett ägg i varje halva och grädda.
  19. Ägg i moln: Dela äggen och vispa vitorna till toppar, grädda med äggulor i mitten.
  20. Picklade ägg: Lägg hårdkokta, skalade ägg i en burk med vinäger och kryddor.
  21. Oeufs en meurette (Franska vinpocherade ägg): Pochera ägg i rödvin, servera med bacon och champinjoner.
  22. Äggpanna: Stek ägg, korv, potatis och lök i en panna.
  23. Janssons frestelse med ägg: Tillsätt hårdkokta, skivade ägg till Janssons frestelse före gräddning.
  24. Oeufs a la neige (Ägg i snö): Pochera äggvitor i mjölk, servera med vaniljsås.
  25. Äggsoppa: Lägg hackade hårdkokta ägg till en klar buljong.
  26. Äggsallad: Kombinera hackade hårdkokta ägg med majonnäs, selleri, lök och kryddor.
  27. Tortilla Espanola: Stek potatis och lök, tillsätt vispade ägg, vänd och stek tills fast.
  28. Deviled eggs (Fyllda ägg): Fyll halverade hårdkokta ägg med en blandning av äggula, majonnäs och kryddor.
  29. Strata: Lägg lager av bröd, ost och stekta grönsaker i en form, häll över äggblandning och grädda.
  30. Croque Madame: Gör en Croque Monsieur, toppa med ett stekt ägg.
  31. Äggflarn: Vispa äggvitor hårt, tillsätt socker och mandelspån, baka tills de är gyllene.
  32. Fyllda pastarullar: Fyll pastarullar med en blandning av ricotta, spenat och ägg, grädda med tomatsås och ost.
  33. Huevos divorciados: Servera två stekta ägg på tortillas, en med röd salsa, den andra med grön.
  34. Kogt Æg (Danska kokta ägg): Koka ägg i 6-8 minuter, servera med salt och bröd.
  35. Köttfärsbiffar med ägg: Lägg ett hårdkokt ägg i varje köttfärsbiff före stekning.
  36. Äggtartletter: Fyll förbakade tartelett skal med en blandning av ägg, grädde och ost, grädda tills de är gyllene.
  37. Timbale: Baka en blandning av ägg, mjölk, ost och grönsaker i individuella formar.
  38. Lax och ägg rullar: Rulla lax och ägg i en pannkaka, servera med gräddfil.
  39. Äggmjölk: Vispa ägg, mjölk, socker och vanilj, värma tills den tjocknar.
  40. Äggnudlar: Blanda ägg med mjöl och salt, rulla ut och skär i remsor.
  41. Ost- och äggbakelse: Fyll ett pajskal med en blandning av ägg, ost och grädde, grädda tills den är gyllen.
  42. Gräddstuvade ägg: Gör en vit sås med grädde, smör och mjöl, tillsätt hackade hårdkokta ägg.
  43. Flan: Baka en karamellfylld form med en blandning av ägg, mjölk och socker i vattenbad.
  44. Crepe Suzette: Gör tunna pannkakor med ägg, mjöl och mjölk, servera med socker och Grand Marnier.
  45. Matzo ball soup: Blanda matzo måltid med ägg, olja och kryddor, rulla till bollar och koka i buljong.
  46. Äggkaka: Stek en blandning av ägg, fläsk, potatis och lök tills gyllenbruna.
  47. Chiles Rellenos: Fyll grillade poblano chilies med ost, doppa i äggsmet och fritera, servera med tomatsås.
  48. Smörgåstårta med ägg och räkor: Lägg lager av bröd, majonnäs, ägg och räkor, dekorera med grönsaker.
  49. Soufflé: Baka en blandning av äggulor, mjöl, mjölk och ost, vik in vispade äggvitor, grädda direkt.
  50. Kaviar och ägg: Servera en sked kaviar på ett hårdkokt ägg.

Läs mer här:

100 varor – så långt efter bäst före-datumet kan du äta dem

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!