Marocko är sensationellt klart för semifinal i VM.
Marocko är sensationellt klart för semifinal i VM. - Foto: TT

Marocko chockade Portugal – skrev VM-historia

Marocko har sensationellt slagit ut Portugal med 1–0 i kvartsfinalen i fotbolls-VM."Atlaslejonen" har därmed blivit första afrikanska nation att nå VM-semifinal.Youssef en-Nesyri blev en hel kontinents hjälte med sitt matchavgörande mål.Afrika är med där uppe nu, säger förbundskaptenen Walid Regragui.


Sedan Ghanas strafförlust mot Uruguay i VM 2010 har det egentligen inte varit särskilt nära. Men nu, för första gången i VM:s historia, har ett afrikanskt land gått till semifinal.

Detta efter att Marocko högst spektakulärt slagit ut ett stjärnspäckat Portugal.

— Jag sade före matchen att nu skriver vi historia för Afrika, det har vi gjort nu och jag är mycket lycklig. Afrika är med där uppe nu. Vi har väntat på det här, strävat efter det och nu händer det, säger Walid Regragui i C More:s sändning.

Desto tyngre var det för portugisiske förbundskaptenen Fernando Santos. Hans jobb hänger nu på en skör tråd, enligt medieuppgifter.

— Jag tycker inte det var rättvist att vi förlorade, men sådan är fotbollen. Vi är ledsna eftersom vi trodde att vi kunde nå finalen och vinna den också, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Topptippade Portugal började bäst. Men det var Marocko som öppnade målkontot.

Ett inlägg från vänsterbacken Yahia Attiyat Allah nådde Sevillaanfallaren Youssef en-Nesyri som vann duellen mot Portugals målvakt och nickade in 1–0 till Marocko i den 41:a matchminuten.

Ronaldo blev historisk

Strax före halvtid var Portugal ytterst nära ett kvitteringsmål när Bruno Fernandes prickade ribban. Det ropades även på straff vid två tillfällen.

Men Marocko lyckades hålla undan och gick till pausvila i ledning.

I den 51:a minuten gjorde portugisiska förbundskaptenen Fernando Santos sitt drag. In byttes bänkade storstjärnan Cristiano Ronaldo och ett stycke fotbollshistoria skrevs.

Ronaldo noterades för sin 196:e landskamp och tangerade därmed Bader al‑Mutawa, Kuwait, för flest spelade landskamper.

Inhopparen blev utvisad

Trycket mot det marockanska målet ökade. Uppgiften blev inte lättare efter att lagkaptenen Romain Saiss tvingades kliva av skadad. Efter att Nayef Aguerd kastat in handduken före matchen var Marocko då utan sitt ordinarie mittbackspar.

En marockans inhoppare skulle försvåra uppgiften ytterligare. Anfallaren Walid Cheddira byttes in i 65:e minuten. På stopptid tog han först ett gult. Sedan ett till och Marocko var nere på tio man.

Manchester City-stjärnan João Cancelo var nära. Så även João Félix. Givetvis Ronaldo. Allra närmast var veteranbacken Pepe som nickade utanför i matchens slutsekunder. Men något mål kom aldrig.

Förbundskaptenen skriver historia

Marocko höll undan och är för evigt inskrivna i historieböckerna. Inget annat afrikanskt landslag hade nått semifinal i VM tidigare.

På onsdag kommer Marocko bryta den "förbannelsen" när man ställs mot segraren i mötet England–Frankrike.

Även förbundskaptenen Walid Regragui blir historisk då han är förste tränare från Afrika att nå VM-semifinal. Nu hoppas han att fler afrikanska tränare får chansen framöver.

— Jag hoppas det (öppnar dörren för andra afrikanska tränare), det är målet. Det är svårt för tränare som kommer från Afrika. Vi tror att vi har svårt att hota andra lag taktiskt. Men vi jobbar på och utvecklas. Jag är så glad för Marockos skull. Det slutar inte här.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!