Hur bra koll har du på Ingemar Stenmarks familj, medaljer och pengar?
Hur bra koll har du på Ingemar Stenmarks familj, medaljer och pengar? - Foto: Claudio Bresciani/TT och Henrik Montgomery/TT

Allt om Ingemar Stenmark: Familjen, frun Tarja och pengarna

Ingemar Stenmark är en av världens främsta alpina skidåkare genom tiderna och en av Sveriges mest folkkära idrottare. Men hur bra koll har du på 66-åringen? Nyheter24 reder ut allt om Ingemar Stenmarks familj, frun Tarja och pengarna.


De allra flesta vet vem Ingemar Stenmark är på grund av hans guldkantade idrottskarriär, men 66-åringen har sedan länge lagt skidorna på hyllan. 

Nyheter24 reder ut allt om Ingemar Stenmarks karriär och liv i dag: världscupsegrarna, medaljerna, frun Tarja, döttrarna Nathalie och Iza, huset och pengarna.

Ingemar Stenmarks familj – vem var hans mamma och pappa?

Ingemar Stenmark är son till Erik Stenmark, som gick bort 1991, och Gunborg Stenmark. Familjen flyttade till Tärnaby från Joesjö när Stenmark var fem år gammal och det var då det stora skidintresset tog fart.

– Här hemma handlade det alltid om skidåkning när han var barn och ungdom, har mamma Gunborg tidigare sagt till Expressen.

Hur många gånger vann Ingemar Stenmark i världscupen?

Ingemar Stenmark vann världscupen hela 86 gånger – 46 gånger i storslalom och 40 gånger i slalom.

Ingemar Stenmark som ung år 1976. Jan Collsiöö/TT

Hur många guld tog Ingemar Stenmark under karriären?

Ingemar Stenmark tog två OS-guld, bägge i Lake Placid 1980, och tre VM-guld, då i Garmisch-Partenkirchen 1978 och i Schladming 1982.

Ingemar Stenmarks fru – vem är Tarja Stenmark?

År 2016 gifte sig Ingemar Stenmark med den tio år yngre massösen Tarja Olli, numera Stenmark. I samband med att paret träffades ska en vän till Tarja, som flyttade till Stockholm från Finland år 1989, ha sagt följande till Aftonbladet:

– Tarja är väldigt kräsen när det gäller karlar. Det får inte vara en lat datanörd. Det måste vara en kille som rör på sig.

Ingemar Stenmark med frun Tarja Stenmark. Foto: Christine Olsson/TT

Har Ingemar Stenmark barn? 

Men innan Ingemar Stenmark träffade Tarja var han, mellan 1984 och 1988, i en relation med Ann Ufhagen. Tillsammans fick de, år 1984, dottern Nathalie Stenmark

År 2008 fick Stenmark och Tarja dottern Iza Stenmark

Ingemar Stenmark med dottern Iza och frun Tarja år 2013. Foto: Stella Pictures

Vad gör Ingemar Stenmarks dotter Nathalie i dag?

Medan Ingemar Stenmarks dotter Iza bara är 15 år gammal och bor hemma har dottern Nathalie, som är väl vuxen, flyttat utomlands. Mer specifikt arbetar hon som advokat i Los Angeles, där hon företräder heta namn i Hollywood.

– Vi representerar i princip alla kända skådespelare, filmstjärnor, artister, dj:s och musikproducenter här i LA, så… Det är spännande klienter man träffar varje dag, har hon tidigare sagt till Expressen

Även om pappa Ingemar var borta mycket under Nathalies uppväxt beskriver hon relationen som god.

– Han har verkligen alltid funnits där för mig. Alltid, har hon sagt till tidningen.

Ingemar Stenmarks hus – var bor han i dag?

Ingemar Stenmark var, från mitten av 1980-talet fram till 2006, bosatt i Monaco. Numera bor han i Vaxholms kommun i en 235 kvadratmeter stor villa.

Ingemar Stenmarks förmögenhet – hur mycket pengar har han?

Ingemar Stenmark har, genom åren, tjänat en hel del pengar – även om det är någonting han helst inte pratar om själv. Här kan du läsa mer om Ingemar Stenmarks förmögenhet, lön och bilar.

Ingemar Stenmark i dokumentären "Sagan Stenmark" på TV4

Den 15 december har dokumentärserien "Sagan Stenmark", om Ingemar Stenmarks liv och framgångar, premiär på TV4 och TV4 Play.

– Jag valde att medverka i dokumentären för att kunna påverka och ge en rättvis bild av mig själv och att det kanske skulle vara kul för mina barn och barnbarn att få se vad jag har sysslat med i min ungdom, säger den forna idrottaren till TV4.

Läs mer om dokumentärserien "Sagan Stenmark" på TV4 här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!