Ingemar Stenmark är en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna.
Ingemar Stenmark är en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Ingemar Stenmarks förmögenhet: Miljonbolaget och lönen

Med 86 världscupsegrar och flera VM- och OS-guld är Ingemar Stenmark en gigant inom alpin skidsport. Men hur står det till på den ekonomiska fronten? Nyheter24 har kikat närmare på Stenmarks inkomst.


Ingemar Stenmark föddes i lappländska Joesjö, men vid fyra års ålder flyttade han med familjen till Tärnaby – orten som skapat många kända namn inom skidsporten, däribland Anja Pärson och Stig Strand.

Och det var tillsammans med den jämnårige Strand som Stenmark inledde sin skidkarriär, då i den lokala klubben Tärna IK Fjällvinden. 

Några år senare åkte den 18-årige Stenmark, enligt Tärna IK Fjällvinden, hem sin första världscupseger i italienska Madonna di Campiglio. Det skulle bli den första av totalt 86 segrar i världscupen för svensken, som dessutom tog två OS-guld och fem VM-guld under karriären. 

För idrottsprestationerna belönades Stenmark dessutom med Jerringpriset och Sverige H.M. Konungens medalj av 8:e storleken. 

Allt om Ingemar Stenmark: Hus, barn och frun Tarja

Ingemar Stenmark år 1976. Foto: Jan Collsiöö/TT

Ingemar Stenmarks liv efter karriären

År 1989 avslutade Ingemar Stenmark skidkarriären och sedan dess har han synts som expert i tv-rutan under OS, vunnit "Let's Dance" i TV4 och "Mästarnas mästare" i SVT. 

Han har dessutom tävlat som racingförare för Porsche, men tiden bakom ratten blev inte långvarig. Under 2023, efter drygt två år som förare, meddelade Stenmark att racingkarriären var över.

– Det var roligt med tester och kval, men på tävlingarna blev det jättenervöst. Men det var kul samtidigt. Så det är en tid jag inte vill ha ogjord, har han sagt till Expressen.

Ingemar Stenmark klev ur rampljuset – så lever han i dag: "Har inget just nu"

Ingemar Stenmark. Foto: Jessica Gow/TT

Ingemar Stenmarks förmögenhet när han återvände till Sverige

En återkommande sökning som svenska folket gör, och ett tema som återkommit i intervjuer med Ingemar Stenmark genom åren, gäller den tidigare skidåkarens förmögenhet och pengar. 

Expressen har tidigare rapporterat att Stenmark, efter att ha varit bosatt under Monaco i flera år, återvände till Sverige år 2006 med en förmögenhet på drygt 44 miljoner kronor. Men det slösas inte med tillgångarna. 

– Jag har det bra och lever ett väldigt gott liv. Men måste leva därefter också, jag kan inte slänga pengar överallt, har han sagt till tidningen.

Med det sagt har Stenmark två inte så billiga bilar i garaget: en Porsche Taycan 4 från 2022 och en Porsche Macan från 2019.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ingemar Stenmarks nya karriär – satsar på veteran-VM: "Inte omöjligt"

Ingemar Stenmarks inkomst 

Men skidlegendaren har ingen hisnande inkomst. Under 2022 hade han en fastställd förvärvsinkomst på blygsamma 46 200 kronor och ett överskott av kapital på 464 726 kronor, enligt handlingar från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av. 

I december 2022 redovisade Stenmarks bolag, Ingemar Stenmark AB, en omsättning på 489 000 kronor och en vinst på 463 000 kronor. 

TIllgångarna i bolaget beräknades uppgå till 3 373 000 kronor. 

Dottern Izas hårda dom – om Ingemar Stenmarks dokumentär: "Gillade det inte”

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

2 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

2 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.