Efter segern i Vasaloppet blir Emil Persson gärna en förebild för unga manliga skidåkare som nu vill bli långsloppsåkare.
Efter segern i Vasaloppet blir Emil Persson gärna en förebild för unga manliga skidåkare som nu vill bli långsloppsåkare. - Foto: TT

Persson efter segern: "Blir gärna en förebild"

Emil Perssons tror att hans Vasaloppsseger kan inspirera fler unga svenska killar att välja långlopp före skidåkning i landslaget:Det här segern betyder mycket och visar att det finns fler vägar att gå. Jag blir gärna en förebild.


Fakta: Emil Perssons segrar i Ski Classics

Persson har vunnit nio av av tio lopp den här säsongen.

Vasaloppet (Sverige): 1

Bad Gastein (Österrike): 1

La Venosta (Italien): 1

Pustertaler Ski Marathon (Italien): 1

Prato Piazza Mountain Challenge (Italien): 1

Las Diagonela (Schweiz): 1

Marcialonga (Italien): 1

Grönklitt masstart (Sverige): 1

Grönklitt individuell start (Sverige): 1

Jizerská Padesátka (Tjeckien): 11

Det är elva år sedan en svensk vann herrklassen i Vasaloppen. Då spurtbesegrade Jörgen Brink Daniel Tynell. Nu vann Emil Persson, som minns vad han gjorde den soliga söndagen för elva år sedan:

— Jag var på en JSM-uppladdning, berättar Emil Persson.

I VM i Planica har de svenska herrarna haft svårt att hänga med norrmännen och den första medaljen kom först sista dagen i femmilen genom William Poromaa – dock slagen av två norrmän. Därför betyder Emil Perssons sätt att knäcka norrmännen i Vasaloppet extra mycket för att skapa manliga förebilder bland unga svenska skidtalanger.

Rätt åldersgräns

Emil Perssons seger och 16-årige Alvar Myhlbacks åttonde plats innebär att det inte längre är självklart för unga svenska skidåkare att bara drömma om landslaget:

— Det här segern betyder mycket och visar att det finns fler vägar att gå. Man ska sedan välja den väg man tror på, säger Emil Persson, som samtidigt hyllar signalerna om sänkt åldersgräns till 17 år för att åka Vasaloppet:

— Det är helt rätt väg att gå när det gäller att få upp storheten i långlopp.

Persson säger att han gärna blir en förebild tillsammans med 16-årige Alvar Myhlback, som redan valt väg.

— Ja, här blir jag gärna en förebild, säger han.

16-årige lagkompisen Alvar Myhlback (till höger) gratulerar Emil Persson segern i Vasaloppet.

Segertaktiken

Det sätt som han vann årets Vasalopp på imponerade säkert extra mycket på den unga generationen. De sista två milen var Emil Persson ensam i täten tillsammans med fyra norrmän. Flera av hans lagkamrater hade släppt.

Emil Persson berättar om oron att det skulle blir som förra åren när han kom tvåa efter att varit ensam mot alla andra lagen.

— Jag fick en flashback från i fjol. Jag var också nervös de sista tio kilometerna då de åkte och tittade på mig, berättar Emil Persson och förklarar sin segertaktik:

— Först hade jag bättre skidor och kropp jämfört med fjolåret. Det var också skönt när de tittade på mig för då kunde jag åka i en lagom fart för att de inte skulle kunna attackera. Det är ofta attackerna som tar död på en.

Firar med öl

På upploppet var det inget snack om saken. Emil Persson spurtade till sig den historiska segern och därefter kom känslorna. Speciellt mötet med mamma Christina och pappa Lars, märkbart rörda i målområdet.

— Det var kul att få krama dem. De har supportat och varit med på skidtävlingar i så många år, säger Emil Persson och berättar om kvällens firande:

— Jag kanske tar en öl med grannar och familjen i Östersund. Det ska man absolut unna sig.

Northug tror på svenskarna

Skidlegendaren Petter Northug kom på 48.e plats och insåg genast efter målgången att Emil Perssons seger kommer att bli ett lyft för svenskt långlopp på herrsidan:

— Jag tror att detta är en förebild för unga svenska skidåkare som ser att en svensk långloppsåkare kan slå en hel svärm av norrmän som satsar på långlopp. Emil visade att det är fullt möjligt för en svensk att göra det och att hård träning i många år betalar sig, säger Northug.

— Detta är bra för både Vasaloppet och Ski Classics.

TT: Är det någon svensk herråkare i landslaget som hellre skulle satsa på långlopp?

— Nej, det är det inte. Det gäller att välja mellan långlopp eller traditionell skidåkning utifrån sånt som fysik.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!