Ryttaren Peder Fredricson bakom insynsskydd efter olyckan på Stockholms stadion.
Ryttaren Peder Fredricson bakom insynsskydd efter olyckan på Stockholms stadion. - Foto: Roland Thunholm/TT

Rasar mot fotografbehandling: "Oacceptabelt"

En ackrediterad fotograf uppmanades att radera bilderna från ryttarstjärnan Peder Fredricsons olycka på Stockholms stadion. Nu protesterar Svenska sportjournalistförbundet (SSF) mot hur fotografen behandlades. "Det är oacceptabelt", säger SSF:s ordförande Jens Littorin.


På sin hemsida protesterar SSF mot den behandling som fotografen Roland Thunholm utsattes för.

Enligt Thunholms utsago blev han knuffad av säkerhetsvakter, anställda av arrangören och uppmanad att radera bilderna från kamerans minneskort.

"Dels har Thunholm blivit bryskt behandlad, dels har arrangören velat ta sig rätten att bestämma vilka bilder han får ta. Det är oacceptabelt att en ackrediterad journalist hindras i sin yrkesutövning på det här sättet", säger Littorin i ett uttalande på SSF:s hemsida.

Thunholm fotograferade avspärrningarna runt olyckan efter att Fredricson och hans häst Que Sera kraschat i ett av hindren under framhoppningen i en av de lägre klasserna.

— De var mycket aggressiva, ville rycka min ackreditering och tvingade mig att radera bilder, sade Thunholm till TT.

På måndagsförmiddagen kom Fredricsons fru Lisen Bratt Fredricson med en uppdatering kring ryttarstjärnan.

— Han är skadad i nacken, men röntgen visade att det inte är något brutet. Men det är ligament, senor och annat som de ska kolla på med magnetröntgen i dag. Annars är han vaken och har förstås jävligt ont. Han pratar och har så klart mycket smärtstillande, sade hon till SVT.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!