Carlos Alcaraz håller upp trofén.
Carlos Alcaraz håller upp trofén. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Alcaraz vann Wimbledon: "Otroligt stolt"

20-årige Carlos Alcaraz är mästare i grand slam-turneringen Wimbledon. I finalen besegrade spanjoren legendaren Novak Djokovic med 3–2 i set efter en makalös rysare. Det är en dröm som har blivit sann. Jag är otroligt stolt, säger Alcaraz.


Fakta: Carlos Alcaraz

Ålder: 20 år.

Född: 3 maj 2003 i El Palmar, Spanien.

Främsta meriter: US Open 2022, Wimbledon 2023.

Wimbledon 2023.

Yngsta världsettan någonsin på herrsidan.

Efter 6–1 i första set trodde många att den här finalmatchen tillhörde Djokovic.

36-åringen, med hela 23-grand slam-titlar i bagaget, fick en drömstart i finalen och visade direkt varför han är den mest framgångsrika tennisspelaren på herrsidan.

Boll efter boll, dominans och stundtals utklassning gjorde att Djokovic, som har vunnit Wimbledon de fyra senaste åren, var ett steg närmare ännu en buckla.

"Har lärt mig snabbt"

Men om det första setet gick smärtfritt så var det andra precis tvärtom för serben. 20-årige Carlos Alcaraz, som slog igenom när han vann US Open 2022, tog en 2–0-ledning direkt och höll jämna steg med den 36-årige legendaren.

— Jag förlorade mot en bättre spelare och det är en tuff förlust, säger en känslosam Novak Djokovic.

Framför delar av den brittiska kungafamiljen, James Bond-stjärnan Daniel Craig, Brad Pitt och inte minst svenske Wimbledon-vinnaren Stefan Edberg, kunde Alcaraz kvittera finalen till 1–1.

Carlos Alcaraz vann Wimbledon.

— Det betyder otroligt mycket att få så mycket stöd. Det är en speciell känsla och jag måste tacka dem, säger Alcaraz och fortsätter:

— Jag har bara spelat fyra turneringar på gräs så jag är jätteglad att det har gått bra. Jag har lärt mig snabbt.

Därefter svängde matchen rejält. Spanjoren, som går en ljus framtid till mötes, tog kommandot direkt – samtidigt som Djokovic inte gick att känna igen. Slarvfel och frustration från serbens sida gjorde att Carlos Alcaraz kunde vinna tredje set klart med 6–1.

Djokovic hyllade segraren

Djokovic var länge pressad i fjärde set, men visade prov på kyla. 36-åringen lät sig inte bli stressad och tog matchen till femte, och avgörande set efter 6–3. Väl där drog Alcaraz det längsta strået och vann karriärens första Wimbledon efter 3–2 i set (1–6, 7–6, 6–1, 3–6, 6–4).

— Det är en dröm som har blivit sann. Det betyder väldigt mycket att vinna här eftersom det är speciellt, säger spanjoren.

Novak Djokovic fick se sig slagen.

Novak Djokovic var ärlig efter den tunga förlusten och konstaterade att Carlos Alcaraz var bättre för dagen.

— Jag kommer vara stolt i morgon, men det är en tuff förlust. Jag var så nära. Det är sådana här dagar man jobbar hårt för.

I och med segern behåller Carlos Alcaraz sin position som etta på världsrankningen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!