Sarah Sjöström satte nytt världsrekord på 50 meter fritt kort efter att ha vunnit VM-guld på 50 meter fjäril.
Sarah Sjöström satte nytt världsrekord på 50 meter fritt kort efter att ha vunnit VM-guld på 50 meter fjäril. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sjöströms magiska minuter: "Häftig känsla"

Sarah Sjöström vann först VM-guld på 50 meter fjäril i japanska Fukuoka. En dryg kvart senare putsade hon sitt eget världsrekord på 50 meter fritt i semifinalen. Helt otroligt och en häftig känsla, säger Sjöström om de galna minuterna.


Fakta: Flest VM-titlar i rad

6: Katie Ledecky, USA, 800 meter fritt.

5: Sarah Sjöström, 50 meter fjäril.

4: Katinka Hosszu, Ungern, 200 meter och 400 meter medley, Sun Yang, Kina, 400 meter fritt, Grant Hackett, Australien, 1 500 meter fritt, Ryan Lochte, USA, 200 meter medley.

Sarah Sjöström hade några sanslösa minuter i Marine Messe i Fukuoka under den näst sista dagen av sim-VM.

Först skrev hon historia som den andra simmaren genom tiderna som tagit fem raka VM-guld eller fler på en och samma distans.

— Det är jättehäftigt. Alla vill slå mig nu, det finns inte en fjärilssimmare i världen som inte vill komma under 25 sekunder. Det är kul att många kan se upp till mig, säger Sjöström som vann på 24,77 – 28 hundradelar före kinesiskan Zhang Yufei.

Sarah Sjöström firar sitt VM-guld på 50 meter fjäril.

"Njuter av vad jag gör"

Sedan satte hon nytt världsrekord på 50 meter fritt i semifinalen. Den nya rekordtiden noterades till 23,61 – en putsning av det egna rekordet 23,67 från VM i Budapest 2017.

— Det var härligt. Det händer inte så ofta att jag slår personligt rekord, men när jag gör det så är det ju världsrekord.

Sjöström har fyra världsrekord i långbana, men hade inte slagit något sedan 2017.

TT: Har du tvivlat att du kunde nå dit igen?

— Nej, jag har inte försökt tvinga fram någonting. I början, 2017, gjorde jag väl det litegrann. Men jag har hittat ett lugn i att vara stabil på en viss nivå. Då kommer det där bra loppet när man får till det, säger hon.

TT: Varför kommer det just nu?

— Jag har haft en bra resa, blivit mycket starkare och mer tålamod med många bitar på träningen. Det är kontinuiteten och att jag njuter av vad jag gör, säger hon.

Tangerar Phelps

VM-guldet på 50 fjäril innebar att Sjöström tangerar amerikanske simlegendaren Michael Phelps rekord på 20 individuella VM-medaljer i långbana.

— Det är jättekul. Vi får se vad som händer i morgon, säger Sjöström.

En medalj till skulle innebära att hon är ensam rekordinnehavare.

Sarah Sjöström var favorit till den titeln redan på förhand – favoritskapet lär inte ha blivit mindre efter världsrekordet.

Shayna Jack, Australien, som hade näst snabbaste tid, var fyra tiondelar bakom Sjöström.

Sarah Sjöström fick dubbel anledning att fira under lördagen.

Fjärilsfinalens andra svenska, Sara Junevik, slutade på sjätte plats i sin VM-finaldebut. Hon satte även nytt personbästa med tiden 25,74.

— Helt galet. Jag tror inte jag kommer att förstå det här förrän om en vecka typ, säger Falusimmaren.

"Hon kommer gå om"

Hon är imponerad över sin svenska finalkollegas prestation.

— Det är helt otroligt med den dominansen under alla år. Det är just därför 50 meter fjäril har blivit en sån inspiration för mig, att få träna med henne dagligen och få veta att man tränar med den bästa i världen betyder allt, säger hon.

Junevik är övertygad om att Sjöström snart är förbi Phelps.

— Hon får en till medalj i morgon också så hon kommer att gå om. Det är helt otroligt att hon tangerar Phelps, säger Junevik.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!