Elin Rubensson, till vänster, har startat Sveriges två inledande VM-matcher. Men det finns en del som talar för att det blir Caroline Seger, till höger, som tar plats i startelvan i sista gruppspelsmatchen mot Argentina.
Elin Rubensson, till vänster, har startat Sveriges två inledande VM-matcher. Men det finns en del som talar för att det blir Caroline Seger, till höger, som tar plats i startelvan i sista gruppspelsmatchen mot Argentina. - Foto: Christine Olsson/TT

Medaljerna talar för ny svensk spelarroulette

Det blev ett framgångsrecept i såväl fotbolls-VM 2019 som i OS 2021. Nu har Sverige gett sig själva möjligheten att åter vila sina nyckelspelare inför ett slutspel. Vi behöver inte chansa med någon, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman inför sista gruppspelsmatchen mot Argentina.


Fakta: Svenska VM-elvan

Sverige har startat med följande lag i de två inledande matcherna i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland:

Zecira Musovic – Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Elin Rubensson – Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Gemensamt för när Sverige tog VM-brons 2019 och OS-silver 2021 var att man hade säkrat avancemang från gruppen redan efter två matcher. Och att man båda gångerna valde att vila stora delar av den ordinarie startelvan i den sista gruppspelsmatchen.

Nu finns möjligheten på nytt. Efter 5–0-segern mot Italien senast är Sverige redan klart för åttondelsfinal. Den spelas i Melbourne eller Sydney bara fyra dagar efter onsdagens gruppspelsavslutning mot Argentina i Hamilton.

Så hur tänker förbundskapten Peter Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman?

— Söndagens match kommer att vara prio ett. Vi har pratat på samma sätt som under VM (2019), att det väntar en åttondelsfinal och att det kan bli 120 minuter där (ordinarie tid plus tilläggstid), säger Wikman om åttondelsfinalen.

Flera behöver speltid

I VM för fyra år sedan bytte Sverige ut sju spelare till den sista gruppspelsmatchen mot USA. I OS 2021 vilades hela åtta spelare mot Nya Zeeland. Med tanke på utfallet, de dubbla medaljerna, borde det väl inte vara något att fundera på?

— Det blev en framgång på så sätt att vi vann åttondels- respektive kvartsfinal i de mästerskapen. Så jag hoppas att vi tänkte rätt då, säger Wikman.

— För oss är det nog viktigast att vi får i gång fler och fler spelare. Vi har ju valt att ta ut några spelare som inte har spelat så mycket under våren på grund av skador eller att deras säsong tog slut tidigt, så det har gjort att vi också kanske behöver spela några spelare lite mer för att de ska komma in i det.

Caroline Seger, Lina Hurtig och Sofia Jakobsson är alla spelare som passar in på beskrivningen ovan och som har inlett på bänken i Sveriges två tidigare VM-matcher. Men även startspelare som Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö och Elin Rubensson har missat matcher i år på grund av skador, och kan därför vara i behov av mer speltid.

Spelarna vill spela

Att fråga spelarna om saken är dock närapå meningslöst. Försök få någon att säga "Jag står gärna över en VM-match" och du är dömd att misslyckas.

— Som spelare vill man alltid vara på planen, det är det absolut roligaste. Sedan har man full förståelse för att Peter tar de besluten om han ser det som det bästa för fortsättningen av turneringen, säger Stina Blackstenius.

Inte heller Fridolina Rolfö uttrycker någon önskan om att vila trots att hon har varit öppen med att hon har ett ont knä som delvis hämmar henne.

— Jag kommer att göra allt jag kan för att återhämta mig och vara redo för den matchen, sedan är det upp till Peter vad han tar för beslut, säger Rolfö.

Kosovare Asllani lägger också över laguttagningen på förbundskaptenen. Men hon medger att det har varit lyckat att vila spelare i tidigare mästerskap.

— Ett mästerskap kan ju vara långt. Det är alltid en coachs val hur han vill mönstra laget, men absolut, att spara lite energi i gruppspelet om man redan är kvalificerad är ju ett sätt att gå. Vi har väldigt bra spelare som är redo att hoppa in, som håller hög kvalitet. Så jag skulle inte vara orolig över huvud taget. Om vi roterar så kommer vi fortfarande att ha högklassiga spelare som kommer in, säger Asllani.

Längre perspektiv

Magnus Wikman vet precis hur spelarna resonerar. Men det är upp till honom att ha det mer långsiktiga perspektivet. Han måste väga in att det är kort vila fram till åttondelsfinalen, och att Sverige tvingas byta land från Nya Zeeland till Australien.

— Spelarna vill säkert spela, men då ska de veta att de några dagar senare, med en resa till ett annat land och med tidsskillnad, ska kunna prestera i kanske 120 minuter, säger Wikman.

— Vi kommer att behöva alla. Nu har vi spelat samma elva från start i två matcher men det är inte så att de elva kommer att starta alla matcher.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!