Pressat Norge till åttondel efter 6–0-kross

Norge låg illa till inför avslutningen av grupp A i fotbolls-VM. Men i måstematchen mot Filippinerna visade norskorna klass och tog sig till åttondelsfinal Det efter seger med 6–0 och ett hattrick av Sophie Román Haug. En väldigt härlig match, säger hattrickhjälten.


Efter en förlust och ett kryss var Norge tvunget att vinna och helst med ett par bollar för att undvika ett nytt fiasko likt förra sommarens EM då det blev respass i gruppspelet.

En timme före matchstart kom beskedet att Barcelonastjärnan Caroline Graham Hansen skulle spela från start.

Detta trots att 28-åringen petats mot Schweiz (0–0) och därefter uttalat sig kritiskt mot landslagsledningen och behövt pudla.

Med i startelvan fanns däremot inte skadade skyttedrottningen Ada Hegerberg. Hon ersattes av Romaanfallaren Sophie Román Haug.

Ett lyckat drag skulle det visa sig.

— Det känns väldigt bra. Jag är otroligt stolt över hela gänget, säger anfallaren i Viaplays sändning.

Barcastjärnan bjöd på show

För redan i sjätte minuten hittade Román Haug rätt när hon mötte ett långt inlägg på bästa Marco van Basten-manér och ur dålig vinkel satte 1–0.

I den 17:e minuten hade hon satt 2–0 när Román Haug den här gången nickade in 2–0.

Med dryga halvtimmen spelad var det dags för lite personlig upprättelse Caroline Graham Hansen. Barcelonaspelaren avlossade ett skott från distans och 3–0 var ett faktum.

— Vi kände att vi ville gå offensivt i dag. Vi levererade från start. Det var hög kvalitet i mycket av vad det vi gjorde, säger förbundskaptenen Hege Riise i Viaplay.

Den andra halvleken rullade på i samma anda. 4–0 kom efter ett filippinsk självmål och 5–0 efter en norsk straff signerad Guro Reiten.

Filippinernas omöjliga uppgift att försöka vända blev inte enklare när Sofia Harrison visades ut i den 67:e minuten.

Norge kunde spela av matchen i lugn och ro och på stopptid kom pricken över i:et.

Sophie Romàn Haug nickade in 6–0 och fullbordade därmed sitt hattrick.

— Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Värdlandet åkte ut

Mötet mellan Schweiz och Nya Zeeland slutade mållöst 0–0, vilket innebär att Schweiz vinner gruppen och Norge går vidare som tvåa.

Värdlandet Nya Zeeland är därmed utslaget.

I åttondelsfinalerna väntar Spanien och Japan. Vilka som möter vilka är ännu inte klart.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!