Caroline Seger under matchen mellan Sverige och Argentina i Hamilton.
Caroline Seger under matchen mellan Sverige och Argentina i Hamilton. - Foto: Christine Olsson/TT

Mötte aldrig medier – Segerbeslut väcker frågor

Caroline Seger mötte aldrig medier efter matchen mot Argentina (2–0). Efter landslagets agerande att tillåta lagkaptenen slippa gå igenom den mixade zonen väcks frågor. Hur mår den svenska lagkaptenen egentligen?


Det borde bara vara glada miner efter att Caroline Seger gjort sin första landskamp från start på över ett år och Sverige tagit sig till VM-åttondelsfinal mot USA.

Men fotbollslandslagets agerande efter matchen mot Argentina väcker frågor och funderingar kring hur Sveriges skadedrabbade lagkapten mår.

I medieguiden till fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland står att läsa:

"Alla spelare som fanns på planen under matchen kommer att passera genom den mixade zonen direkt efter slutsignalen".

Men efter att Madelen Janogy sent omsider kommit ut från omklädningsrummet för att svara på frågor blev det inget mer.

"Tom på energi"

Caroline Seger, som byttes ut efter 45 minuter i onsdagens match mot Argentina, dök aldrig upp. Hon var den enda av de blågula som fick speltid som lät bli att passera den mixade zonen.

— Hon kände sig tom på energi efter matchen, då tog vi beslutet att hon inte behöver gå här igenom och göra intervjuer utan åka hemåt och börja återhämta sig, säger Sveriges pressansvarige Fredrik Madestam.

Han säger att man tog beslutet trots att det egentligen är emot reglerna.

— Så är det, men det är ett beslut vi tar utifrån att vi värnar om måendet i första läget. Vi uppfattar att hon inte var pigg nog för att gå igenom, då väljer vi att ta det beslutet och gå emot det.

Huruvida det kan leda till några konsekvenser vet han inte.

— Det blir vi väl varse i så fall.

Seger kom till VM med stora skadeproblem i bagaget. Först var det en hälsena som behövde opereras, sedan vaderna som krånglade. Matchen mot Argentina var hennes första landskamp från start sedan den 13 juli förra året.

Samma skedde i fjol

Men att hon stod över intervjuer handlar inte om någon skada eller annan skavank, enligt Fredrik Madestam.

— Nej, inte vad jag har fått några signaler om. Hon är slut efter matchen.

Sverige agerade på samma sätt en gång under fotbolls-EM förra året. Då, efter kvartsfinalsegern mot Belgien, var det mittfältaren Kosovare Asllani som inte passerade mixade zonen eftersom hon var "helt slut".

På EM är det dock Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) som står för regelverket, på VM är det Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

— Vi hade ett läge förra året när "Kosse" inte gick igenom efter någon av matcherna. Det är lite samma läge, hon hade ingen energi för att göra det. Då fick vi ingenting (i straffväg) vad jag känner till. Men då var det Uefa, nu är det Fifa, säger Madestam.

Enligt Expressen, som hänvisar till Fifa, kan Sverige exempelvis straffas med en varning om man bryter mot regelverket.

TT
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!