Albin Ekdal.
Albin Ekdal. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekdal: "Hoppas på att få spela"

Säsongen har störts av en efterhängsen skada. Albin Ekdal tror ändå att han är redo för ödesmatchen. Jag hoppas på att få spela, säger mittfältaren inför matchen mot Österrike.


Förbundskaptenen Janne Andersson har flera gånger hyllat Albin Ekdal och lyft mittfältarens betydelse för landslaget.

Inför ödesmatchen mot Österrike på tisdag duckar han försiktigt frågorna om 34-åringen är i startelvan, eftersom Spezia-spelaren inte spelade i 5–0-segern mot Estland.

— Ibland tolkar ni rätt... Men det får ni se.

"Väldigt pålitlig"

Sedan glider han snabbt över på att ge en övergripande bild av Ekdals kvalitet och situation.

— Albin har varit bra i landslaget, är väldigt pålitlig. Han har inte startat så många matcher och varit skadad sedan kvalet i juni, då han fick gå ut i paus. Han är en viktig och bra spelare.

Ekdal själv?

Han säger snabbt att säsongsinledningen har "varit lite knackig" med tanke på skadan han slog upp i EM-kvalmötet med Österrike i Wien.

Men är även inne på att han tränat alla pass under samlingen och väldigt gärna vill vara en del av startelvan som får förtroendet i ödesmatchen.

— Jag hoppas på att få spela, jag hoppas att kroppen känns bra, säger han.

— Jag har inte haft nåt enskilt snack med Janne. Han känner väl att jag inte kan spela två matcher på kort tid. Vi får se om jag spelar nu, jag vet inte. Vi fick inga jättetydliga indikationer på träningen.

— För lagets del är det en måstematch mot ett väldigt bra lag, men vi har hemmaplan och vi brukar vara bra hemma på Friends. Vi är sugna på att göra en bättre match än i Wien.

Duellspelet en nyckel

För att lyckas med en bättre prestation och nå de tre poäng som krävs för att hålla EM-drömmen vid liv, tror Ekdal att närkamperna, duellspelet blir en avgörande faktor.

— Det gäller att försöka läsa spelet snabbare än motståndaren, vara först in i duellen och ligga tajt med lagkamrater, för det går inte att vinna närkamper om man är själv mot en eller två spelare, säger han.

— Det är så klart en nyckel, kampen på mitten.

Och kanske är det just där som han kan gå i bräschen för Blågult. Vara den som ser till att jakten på tre poäng går via många bollvinster på mittfältet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!