IFK Göteborgs klack firar 1–1-målet borta mot Hammarby.
IFK Göteborgs klack firar 1–1-målet borta mot Hammarby. - Foto: Anders Wiklund/TT

Mucolli poängräddare för Göteborg – kvitterade sent

Sju raka matcher utan förlust. Länge utdömda IFK Göteborg är allsvenskans formstarkaste lag. En av anledningarna: Arbnor Mucolli, 24. Succévärvningen från Vejle i somras skickade iskallt in straffen till 1–1 på tilläggstid borta mot Hammarby. Jag håller huvudet kallt och vet vad jag vill göra, säger han.

Hans sex mål på tolv matcher, varav fem på de fem senaste, är en av faktorerna bakom Blåvitts imponerande förvandling från ett bottenlag till det just nu mest svårslagna i allsvenskan.

Men den här poängen satt långt inne.

Astrit Selmani, tidigare i Hammarby, slets i tröjan av Fredrik Hammar. Domaren Fredrik Klitte stod nära, såg händelsen klart och tvekade inte. Han blåste snabbt och pekade på straffpunkten.

Mucolli placerade iskallt bollen i Oliver Dovins ena hörn.

En poäng som mycket väl kan – när serien summeras – vara skillnaden mellan att hamna på säker mark i tabellen eller innebära kvalspel mot superettans trea eller än värre, en plats under nedflyttningsstrecket.

Mucolli var länge osäker på om han skulle komma till spel.

— Jag har varit sjuk i veckan och mådde inte så bra, men jag gjorde vad jag kunde i dag, säger han.

Erabi skadad

Från sidan, utbytt på grund av skada, fick Jusef Erabi konstatera att hans mål i den 53:e minuten inte räckte till seger. Och att han borde gjort något bättre av det friläge han fick precis innan han lämnade planen.

— Jag tror att jag trampade igenom när jag missade friläget. Något konstigt hände. Det gör skitont. Vi får se vad det är, säger han.

Hammarbys Jusef Erabi skadade sig mot IFK Göteborg.

Den unge anfallaren, en av seriens mest intressanta, noterades för sitt sjunde allsvenska mål för säsongen och bröt det målmässiga dödläget i en match där IFK Göteborg övertygat mest så långt.

När pyrotekniken lagt sig hos supporterklackarna och röken sökt sig upp i oktoberhimlen, brände Göteborg av det mesta av det bästa i chansväg.

Flera chanser

Adam Carléns tunga distansskott smet utanför, Kolbeinn Thordarsons tog i ribbans överkant och Oliver Dovin höll på att schabbla in Mucollis lurigt skruvade och studsande avslut.

Den situation som kunde ha gett Göteborgs ledningsmålet före pausen stoppade Nathaniel Adjei, Hammarbys mittback. Kollegan Edvin Kurtulus, slog ett av flera misslyckade uppspel. Oscar Wendt snappade upp bollen, spelade fram Selmani i djupled.

I sista stund täckte Adjei till hörna – annars hade Thomas Santos fått bollen i friläge mot Dovin.

— En av de svåraste matcher vi spelat sedan jag kom till Hammarby för två år sedan, säger Hammarbys tränare Marti Cifuentes.

Slag i nacken

Halvlekens snackis var annars Simon Strands överfall på Mucolli. Strand slog Mucolli i nacken och slet i hans tröja. Varken Fredrik Klitte eller någon av hans domarkollegor såg händelsen.

Reprisbilderna visade en förseelse som hade gett rött kort om den observerats.

— Det är solklart vad han gör och alla kan se det, säger Mucolli till Discovery+.

— Det där hör inte hemma på en fotbollsplan. Det får han ta och sluta med, Strand, säger lagkamraten Gustav Svensson.