Malmös Isaac Kiese Thelin jublar efter sitt 1–0.
Malmös Isaac Kiese Thelin jublar efter sitt 1–0. - Foto: Johan Nilsson/TT

Kiese Thelin sköt Malmö till guld i kaosfinal

Grinigt på planen och kaos på läktarna. Sedan bröt skyttekungen Isaac Kiese Thelin dödläget och sköt Malmö FF till klubbens 23:e SM-guld. Hans 1–0 räckte till seger mot Elfsborg och guld på bättre målskillnad. Kaos, fullt kaos. Glädje, wow vilket lag vi är, säger Kiese Thelin.

Sångerna och hejaramsorna var öronbedövande redan under uppvärmningen.

Sedan ökade det till högsta nivå när slutsignalen gick.

Seriefinalen, som för en vecka sedan såg ut att kunna bli betydelselös, kom i och med Elfsborgs poängförlust plötsligt att betyda allt.

Ett tag verkade det visserligen som att dramat aldrig skulle ta slut. Då hade först delar av Elfsborgs och sedan Malmö FF:s klack bråkat med ordningsvakterna respektive tänt så mycket pyroteknik att brandlarmet gick.

Sedan klev allsvenskans skyttekung fram.

Elfsborg hade greppet om guldet fram till den 55 minuten, när mittbacken Buhari Ibrahim kom fel i en duell och träffade Isaac Kiese Thelin med dobbarna före.

MFF:s skyttekung tog kyligt hand om straffen själv och satte 1–0, hans 16:e allsvenska mål för säsongen.

— Iskall, inga problem, det är därför jag här, för att ta hand om sådana lägen, säger Isaac Kiese Thelin till Discovery+.

Det fick den redan högljudda stämningen på Eleda stadion att explodera.

— Jag visste hela veckan att vi skulle vinna, med det här trycket vi har (på Eleda stadion) såg jag inte hur vi skulle förlora, säger Kiese Thelin.

Utdraget drama

Dramat sparkades i gång 15.03.

Men det var klart först närmare tre timmar senare.

Planen stormades från MFF:s håll och pyroteknik började kastas in från Elfsborgsläktaren.

När slutsignalen till slut gick hade dock Malmö FF tagit sitt 23:e SM-guld, tack vare två måls bättre målskillnad än guldkonkurrenten från Borås.

Elfsborg skapade matchens första farlighet, en frispark på vänsterkanten, redan efter knappt en minut.

Annars blev matchbilden den väntade. Ett Malmö FF med mycket bollinnehav mot ett Elfsborg som bara väntade på chansen till en snabb spelvändning.

Många i Malmö FF trodde nog att guldet var förlorat när laget föll mot Häcken förra helgen. Men Elfsborgs guldjakt fick sig en rejäl smäll lite senare på söndagseftermiddagen, när laget ”bara” skulle slå bottenlaget Degerfors men fick nöja sig med oavgjort.

Elfsborg visste på förhand att det skulle räcka med oavgjort mot Malmö FF och hade säkert inget emot att den första halvleken blev grinig och upphackad av avblåsningar.

MFF hade dock några bra lägen, bland annat Sergio Peñas skott som Elfsborgsmålvakten Hákon Valdimarsson lyckades tippa ut till hörna på tilläggstid.

Kaos på läktaren

Sedan tog händelser på läktaren över dramat under drygt en timme.

Halvleken drog först ut på tiden på grund av ett sjukdomsfall på läktaren, som fick läkarteamen från både Malmö FF och Elfsborg att rycka ut.

I paus bröt oroligheter ut på Elfsborgs läktarsektion, där supportrar försökte slita och bränna ner säkerhetsnätet framför läktaren.

Och precis när matchen skulle komma i gång igen tändes en stor mängd pyroteknik i MFF-klacken och fyllde arenan – och brandvarnarna – med rök.

Brandlarmet fördröjde matchen ytterligare och först efter över en timmes ”halvtidsvila” kom spelet i gång igen.

0–0 hade stått sig till pausvilan.

I det läget var Elfsborg bara 45 minuters spel och ett okänt antal tilläggsminuter från SM-guld.

Isaac Kiese Thelins straffmål ändrade dock läget totalt.

Elfsborg försökte in i det sista och satte stundtals rejält tryck mot Malmö FF:s mål. Men guldet var förlorat.