Emil Forsberg fortsätter i landslaget.
Emil Forsberg fortsätter i landslaget. - Foto: Fredrik Persson/TT

Forsbergs besked – fortsätter i landslaget

Albin Ekdal tackar för sig mot Estland. En annan mittfältsveteran har inga planer på att avsluta sin landslagskarriär. Emil Forsberg: Jag fortsätter, jag känner mig ung. Jag har mycket kvar att ge. Jag har inga tankar på att sluta, säger han.


För en månad sedan var han tveksam till att fortsätta att stå till förfogande under en ny förbundskapten 2024.

Inför EM-kvalet mot Belgien sade han:

— Svårt att svara på nu, när mitt fokus är på matchen. Men det är klart att man ska diskutera med sin familj och så. Men jag tror inte att min fru vill att jag slutar. Hon tycker om när jag är borta.

Snackat med Olsen

Målvakten Robin Olsen, en god vän till Forsberg, uttryckte liknande funderingar. Tidigare i veckan slog Olsen fast att han vill fortsätta.

TT: Har du och Robin snackat ihop er?

— Ja, vi sade att fortsätter du så fortsätter jag. Nej, men vi känner båda att vi har mycket att ge, gillar att vara här och älskar att spela för Sverige. Då finns det inte någon tvekan.

— Jag vill fortsätta att ge allt jag har till landslaget. Jag känner mig fräsch i kroppen och håller fortfarande en hög nivå, säger Forsberg.

Forsberg värmer upp inför landslagets träning på Friends arena.

TT: Finns det en drivkraft att fortsätta med tanke på att det gått illa ett tag för landslaget?

— På något sätt är det väl så. Jag tycker inte att man ska springa bort från problemen utan mot dem. Vi har en ljus framtid. Vi har unga, duktiga spelare som tar steg efter steg. Jag tycker om att se spelare som växer och blir bättre. Jag sporras av det.

— Frågar du mig spelar jag här tills jag är 45.

Vill avsluta snyggt

Som övriga spelare var han både förbannad och besviken över den pinsamma 0–3-förlusten mot Azerbajdzjan i torsdags.

— Det var under all kritik. Ingen hade förväntat sig att det skulle bli så. Det blev som en liten chock. I morgon handlar det om inställning, vilja och mentalitet, säger han.

Någon liknande ska inte och får inte hända mot Estland.

— Vi har några som förtjänar ett värdigt avsked.

Forsberg syftar på Albin Ekdal och förbundskaptenen Janne Andersson samt flera andra i ledarstaben.

— Det blir så klart emotionellt. Jag har haft min bästa tid i landslaget under Janne. Vi har upplevt många fina stunder ihop. Vi vill avsluta på bästa sätt, vi vill avsluta med vinst och vi måste avsluta med vinst för Albin, Janne och Peter.

— Så enkelt är det.

Förtegen om framtiden

Om han är tydlig med sin landslagsframtid är han mer förtegen om var han spelar klubblagsfotboll de kommande åren.

Enligt tyska Bild kommer han att gå till MLS-klubben New York Red Bulls. Tidningen skriver att Forsberg kommer att lämna under vintern. Han har kontrakt med Leipzig till 2025 och ska ha fört diskussioner om en förlängning till 2027.

— Jag har kontrakt med Leipzig och fokuserar på det. Vi har haft förhandlingar, vi har haft snack, men vad som sägs där behöver jag inte prata utåt om. Jag respekterar klubben.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!