Anderlecht och Standard Liège är överens om om att inte släppa in bortasupportrar när klubbarna möts. Arkivbild.
Anderlecht och Standard Liège är överens om om att inte släppa in bortasupportrar när klubbarna möts. Arkivbild. - Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Läktarvåldet: Belgiska storklubbar portar bortafans

Greppet att inte tillåta bortasupportrar på matcher sprider sig i europeisk fotboll. Flera franska klubbar stoppar resande fans och nu är Anderlecht och Standard Liège överens om att enbart tillåta hemmasupportrar när de belgiska storklubbarna möts.


Liga- och cupmatcherna mellan Anderlecht och Standard har kantats av kontroverser mellan klubbarnas supportrar.

Nu har klubbarna tröttnat på våldsamheter, skadegörelse och matcher som försenas av avbrott.

Sedan 2017 har möten mellan Anderlecht och Standard, historiskt sett Belgiens två framgångsrikaste klubbar, avbrutits fyra gånger på grund av oroligheter mellan grupper av rivaliserande supportrar.

Förra torsdagens cupmatch dominerades av incidenter och när klubbarna i söndags möttes i ligan tillät Standard inga resande fans.

De två klubbarna är överens om att inte tillåta bortasupportrar under resterande möten den här säsongen och nästa säsong.

"Båda klubbarna beklagar djupt detta beslut och är medvetna om att det också kommer att påverka några av de mest skötsamma och lojala supportrarna, men vi vill sända en stark signal om att våld inte har någon plats i och runt en fotbollsarena." säger Anderlecht och Standard Liège i ett gemensamt uttalande, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Åtminstone fram till slutet av säsongen 2024-2025 kommer inga besökande fans att få delta i matcher mellan Standard och Anderlecht."

Svenske landslagsförsvararen Ludwig Augustinsson spelar för Anderlecht.

I Grekland har det drastiska beslutet tagits att samtliga ligamatcher spelas utan publik fram till och med den 12 februari.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!