Henny Ella Reistad stod för en storslagen insats i semifinalen mot Danmark.
Henny Ella Reistad stod för en storslagen insats i semifinalen mot Danmark. - Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Norge till VM-final efter sanslöst drama

Efter ett sanslöst drama är Norge klart för en ny mästerskapsfinal i handboll. VM-semin mot Danmark hade allt och lite till. Framförallt hade den Henny Reistads insats. Den norska stjärnan svarade för 15 mål då Norge vann med 29–28 efter förlängning.

Man brukar säga att handbollsmatcher alltid avgörs under de sista tio minuterna – men den stekheta VM-semifinalen mellan hemmanationen Danmark och Norge var mer dramatisk än så.

Det krävdes förlängning för att skilja lagen åt och där var alltså Norge till slut starkast, tack vare Henny Reistad.

Niometersspelaren, till vardags i danska Team Esbjerg, gjorde otroliga 15 av Norges 29 mål, det sista och avgörande med en sekund kvar av förlängningen.

Dansk rivstart

Men Norge, med alla sina guldmedaljer i bagaget, fick en mardrömsinledning i Boxen i Herning. Eller var det Danmark som startade ursinnigt?

Inför öronbedövande jubel gick hemmalaget i från till 14–8, norskorna hade svårt att få igång anfallsspelet samtidigt som den danska målvakten Althea Reinhardt storspelade.

I paus stod det 14–9 till danskorna och det kan tyckas vara en trygg ledning.

Men icke. Och framförallt inte när det är Norge som jagar.

Ledda av storskytten Reistad åt sig det norska stjärnlaget, som gjort till vana att spela mästerskapsfinaler, allt närmare och när det återstod en minut att spela var de i ledningen för första gången i matchen.

Avgjort?

Alls inte.

Med tre sekunder kvar var det Danmarks tur att få straff, Kristina Jørgensen var säkerheten själv och matchen gick till förlängning. Dramat som utspelade sig nere på planen inför fullsatta läktare var värdigt Hollywood.

Reistad avgjorde

I förlängningen följdes lagen åt och nog var det allt så att nervositet smög sig in hos både en och två av spelarna.

Men inte hos Reistad.

Med en enda sekund kvar att spela dunkade hon in avgörande 29–28 – och såg på så sätt till att Norge spelar söndagens final.