Sveriges Isabelle Haak var en av de stora blågula idrottsstjärnorna 2023. Arkivbild.
Sveriges Isabelle Haak var en av de stora blågula idrottsstjärnorna 2023. Arkivbild. - Foto: Anders Bjurö/TT

Så bra var svenska stjärnorna 2023

VM-guld, världsrekord, drömgränser och genombrott. Här är tolv svenska idrottsstjärnor som dominerade under 2023.


Armand Duplantis, friidrott

Att "Mondo" är en av Sveriges bästa idrottare är svårt att argumentera emot. Duplantis är så överlägsen i stavhopp att han framför allt tävlar mot sig själv och sina egna världsrekord. 24-åringen satte världsrekord på 6,22 den 25 februari i Clermont-Ferrand. Nästan sju månader senare, den 17 september, vid Diamond League-finalen i Eugene, USA, förbättrade han rekordet med en centimeter. Däremellan vann han VM-guld i Budapest – vilket innebar att han försvarade titeln från Eugene i fjol. Efter säsongen utsågs Duplantis till årets friidrottare av Internationella friidrottsförbundet. Det var hans tredje utmärkelse.

Henrik von Eckermann, ridsport

Fick låna fru Janike Sprungers häst för några år sedan, men inte kunde han väl ana vilka framgångar det skulle leda till med King Edward. Han är numera Sveriges främste ryttare genom tiderna. Ingen annan har vunnit lagguld i OS, VM och – i somras – EM. Han vann världscupfinalen och har rankats som världsetta 17 månader i rad – längre än någon annan. Den 42-årige sörmlänningen har dessutom byggt upp en egen framgångsrik verksamhet i Nederländerna. Han står inte och faller med en häst. Åker till OS i Paris som guldfavorit.

Ludvig Åberg, golf

När året började var Åberg fortfarande en amatör och collegestudent på Texas Tech i lilla Lubbock, relativt okänd för de flesta utanför golfbubblan. Massor har hänt sedan dess. Åberg avslutade amatörkarriären som världsetta och inledde proffskarriären i juni. Han imponerade direkt, Ryder Cup-kaptenen Luke Donald fick upp ögonen för honom och när Åberg vann Europatourtävlingen i Schweiz var det inte längre något snack om saken.

Det blev succé i Ryder Cup också och i november vann Åberg även sin första PGA-tourtävling. 24-åringen avslutar året som en av de mest omtalade golfarna i världen.

Sarah Sjöström, simning

Efter 15 år i världstoppen har hon fortfarande lusten, passionen och drivet för att bli ännu bättre, ännu snabbare. Sarah Sjöström skrev historia med sina två VM-guld på 50 meter fjäril och 50 meter fritt i japanska Fukuoka. Hon klev förbi självaste Michael Phelps som historiens mesta individuella VM-medaljör med 21 medaljer. Och på vägen dit slog hon sitt sex år gamla världsrekord på 50 meter fritt. Vad ska Sveriges bästa idrottskvinna hitta på OS-året 2024?

Erik Karlsson, ishockey

Bara fem backar hade nått 100 poäng eller mer i NHL-historien. Natten till den 11 april i år blev Erik Karlsson den sjätte – och den förste som nådde tresiffrigt i antal poäng på 31 år. 33-åringen från småländska Landsbro stannade på 101 poäng (25 mål+76 assist) och tog sig in bland legendarer som Bobby Orr och Paul Coffey. "Världens bästa Karlsson", som bytt bottenlaget San Jose mot Pittsburgh, prisades med Norris Trophy, priset till NHL:s bäste back, för tredje gången och här hemma i Sverige med Victoriapriset.

Hanna Öberg, skidskytte

Seger i första världscuploppet för säsongen, men sedan gick det sämre för Hanna Öberg. Till VM i Oberhof kom hon därför utan några stora förväntningar på sig. Men redan i den då 27-åriga Piteå-åkarens första individuella lopp blev det medalj. Silver i sprint, distansen som ingen svensk hade tagit VM-medalj i på 16 år. Öberg gick sedan ut som tvåa i jaktstarten – men slutade tolva. Hon tog revansch i distansloppet där det blev guld. Öberg var förstås också med och tog brons i stafetten. Och avslutade sedan VM med ett andra guld, i masstart. Med två guld, ett silver och ett brons blev Hanna Öberg VM-drottning. Och bidrog starkt till Sveriges VM-medaljrekord – elva stycken.

Isabelle Haak, volleyboll

Volleyboll har fått ett uppsving de senaste åren – och mycket tack vare Isabelle Haak, eller "Queen of the North" som hon kallades i Turkiet. Högerspikern blev italiensk mästare med sitt Conegliano i somras, har vunnit två VM-titlar för klubblag och mottagit MVP-utmärkelser i båda mästerskapen. 24-åringen ledde Sverige till en historisk final i Golden League där det blev till slut förlust mot Ukraina. I EM några veckor senare släcktes drömmen om medalj i åttondelen mot regerande världsmästaren Serbien. Isabelle Haak är även nominerad till Jerringpriset.

Fridolina Rolfö, fotboll

När Sverige firade VM-bronset den 19 augusti markerade det slutet på några fantastiska månader för Fridolina Rolfö. Hon var en av Sveriges nyckelspelare under VM och gjorde tre mål under mästerskapet, ett av dem i 2–0-segern mot hemmanationen Australien i bronsmatchen. Under våren vann hon ligan med Barcelona och satte dessutom det avgörande målet i Champions League-finalen mot Wolfsburg. I oktober blev hon utsedd till världens fjärde bästa spelare i omröstningen till Ballon d'Or 2023.

Det framgångsrika året hade sitt pris. Efter VM opererades Rolfö efter att under lång tid ha spelat med smärta i knäet. Hon har varit borta från spel hela hösten.

Ebba Andersson, längdskidor

Skid-VM i Planica blev det bästa svenska mästerskapet genom tiderna och den klarast lysande stjärnan hette Ebba Andersson. Andersson fick ett bakslag före årsskiftet när hon blev sjuk i covid-19 och fick stå över Tour de Ski. Men efter comebacken var hon i princip ostoppbar. Hon kom till VM med tre raka världscupsegrar i ryggen och på plats i Slovenien var Andersson, som aldrig tidigare tagit ett individuellt VM-guld, i en klass för sig. Med guld både i skiathlon och på tremilen, och brons på 10 kilometer och stafett, bidrog Ebba Andersson starkt till landslagets succé.

Sandra Näslund, skicross

Segrar, segrar och fler segrar. Lite så kan skicross-stjärnan Sandra Näslunds år summeras. Redan i februari säkrade hon segern i den totala världscupen och när det sedan var dags för VM i georgiska Bakuriani var formen på topp. Hur det gick? Alldeles strålande bra. Det blev guld i den individuella tävlingen och guld i lagtävlingen tillsammans med David Mobärg.

Näslund inledde säsongen 2023–2024 med sin 19:e raka seger i världscupen innan supersviten tog slut senare i december.

David Åhman och Jonatan Hellvig, beachvolley

Beachvolleyparet lär ha varit Sveriges mest framgångsrika duo det gångna året. Trots att Hellvig gäckades av en handskada klev paret in och försvarade sitt EM-guld under sommarens slutspel i Österrike. Under hösten blev det ett historisk VM-silver i Mexiko. Det var första gången som Sverige tagit medalj i ett seniorvärldsmästerskap i beachvolley. Duon rundade av 2023 på bästa sätt genom att vinna världstourfinalen i Qatar mot norska stjärnorna Anders Mol/Christian Sørum.

Nästa år väntar OS i Paris.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!