Storm och hagel fara i Sydney-Hobart

Storm och hagel väntar deltagarna i årets kappsegling mellan Sydney på Australiens östkust ned till Hobart på ön Tasmanien.


När starten gick från hamnen i Sydney, en tradition på annandagen, gav sig 103 båtar av på en resa som för de snabbaste värstingbåtarna tar omkring ett och ett halvt dygn.

Det handlar om en sträcka på 628 sjömil, nästan 1 200 kilometer. Rekordet på en dag, nio timmar, 15 minuter och 24 sekunder, sattes av supermaxin Comanche 2017 som också är en av årets deltagare.

Några timmar efter start låg Comanche i en snabbt skiftande tät tillsammans med Scallywagg från Hongkong och Lawconnect från Australien, alla tre så kallade supermaxi-båtar.

Tävlingen är känd, eller ökänd, för tuffa vind- och väderförhållanden. 1998 slog en kraftig storm till under tävlingen. Fem båtar sjönk, sex personer dog och över 50 fick räddas ur havet.

För årets tävling låter inte väderleksrapporterna enbart inbjudande. Meteorologerna har spått storm, åska, hagel och kraftiga och nyckfulla vindar på vägen mot Hobart.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!