Våld mot hästar har ingen plats i ridsporten, anser Svenska ridsportförbundet. Arkivbild.
Våld mot hästar har ingen plats i ridsporten, anser Svenska ridsportförbundet. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Förbundet ryter ifrån: "Har ingen plats"

Svenska ridsportförbundet ryter ifrån efter Aftonbladets granskning där det framkom att ett av Sveriges största inridningsstall använder systematiskt våld mot hästar.


"Våld mot hästar har ingen plats i ridsporten. Nu måste vi komma till botten med vad som skett, för de berättelser som kommit fram visar på ett beteende som är helt oacceptabelt", säger Johan Fyrberg, generalsekreterare för Svenska ridsportförbundet i ett pressmeddelande.

Granskningen som tidningen har gjort visar en kultur i stallet där oönskat beteende hos hästarna ledde till våldsamma bestraffningar. En anonym källa berättar om en händelse där en unghäst var uppbunden i spolspiltan för att bli omskött.

Stallet har skördat stora framgångar där ett antal hästar slussats vidare och hamnat hos elitryttare.

"Respekten för hästens välmående ska genomsyra all verksamhet. Arbetet sker bland annat genom tydliga tävlingsregler, satsningar på förbunds- och landslagsveterinärer, utbildning av ridlärare, tränare, ryttare och funktionärer och genom förbundets hästvälfärdsråd", skriver ridsportförbundet.

Stallägaren säger till Aftonbladet att ingen häst piskas vid träning.

"Vi slår inga hästar, ränder är sand ifrån underlaget på volten, där vi longerar unghästarna. Jag har en väl fungerande verksamhet, jag älskar mitt arbete och hästar".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!