Jere Lassila, med ett C på bröstet, jublar och firar med lagkamraterna efter att ha skickat Finland till semifinal i junior-VM efter stor dramatik. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Finland till JVM-semifinal efter drama

Lagkaptenen Jere Lassila blev stor hjälte och sköt Finland till semifinal i junior-VM efter jättedrama. Lassila avgjorde med ett solomål, 4–3, efter bara 24 sekunders spel av förlängningen.

Då hade Finland tappat en 3–2-ledning med bara 44 sekunder kvar av tredje perioden.

Slovakien hade imponerat i gruppspelet och förutom en storförlust mot gruppsegraren USA vunnit resterande tre matcher.

Finland började turneringen dåligt, men avslutade gruppspelet med två segrar, däribland mot Sverige i en het batalj på nyårsafton.

Slovakien tog ledningen bara 0,2 sekunder före första periodens slut genom Adam Sykora efter en dålig finländsk tekning.

Men finländarna skulle vända. Tommi Männistö kvitterade i mittperioden och Lenni Hämeenaho gjorde 2–1 alldeles i inledningen av tredje perioden.

Sverigebekante supertalangen Dalibor Dvorsky, AIK och Oskarshamn, kvitterade dock.

Dvorsky, 18, är en av några slovaker som gör sitt tredje JVM. Han började säsongen i Oskarshamn, men hade svårt att få speltid och har flyttat till den kanadensiska juniorligan.

Slutet blev dramatiskt.

Aleksanteri Kaskimäki sköt 3–2 efter 18.26 och Finland såg ut att gå mot segern.

Men Slovakien plockade ut målvakten och Filip Mesar kvitterade efter 19.16.

Men Finland fick sista ordet då Lassila avgjorde efter en solokörning genom det slovakiska försvaret där han avslutade med att i friläge överlista målvakten Adam Gajan.