Hanna Öberg. Arkivbild
Hanna Öberg. Arkivbild - Foto: Pontus Lundahl/TT

Damerna trea – trots Hanna Öbergs missar

Det är en månad till årets absoluta höjdpunkt – VM i Nove Mesto i Tjeckien. Då ska de svenska skidskyttedamerna ha prickat in toppformen. Tredjeplatsen i Oberhofs stafett i världscupen visar att den är en bit bort. Vi är med och hugger om segern och gör det bra, säger Elvira Öberg.


Man kan förstås vända på det – att nå prispallen med de förutsättningar som råder för stunden är inget annat än imponerande och visar hur starkt Anna Magnusson, Linn Persson och systrarna Hanna och Elvira Öberg står sig även när det kollektivt inte är deras dag.

Jobbigast hade Hanna Öberg och det på platsen där hon firade så stora framgångar vid det senaste världsmästerskapet.

Då tog hon fyra medaljer, varav två guld. Nu kom hon till Oberhof sedan hon precis skakat av sig jul- och nyårsledighetens sjukdomsbesvär.

Stunsen i benen saknades – och på skjutvallen stämde det inte. Tanken var att lämna över ett vinnarläge till systern Elvira inför den sista sträckan.

Så blev det inte.

"Har inte sprutten i benen"

— Det var dåligt (skyttet i liggande), det är jag inte alls nöjd med. Men jag känner hela dagen att jag inte har sprutten i benen, säger Hanna Öberg till SVT.

Elvira Öberg fick sikta in sig på att rädda tredjeplatsen, något hon gjorde storstilat. Hon jagade Ingrid Landmark Tandrevold, norskan som i sin tur försökte nå fransyskan Julia Simon.

Den ställningen – Frankrike, Norge, Sverige – stod sig in i mål.

Halvvägs in i stafetten var Sverige med i kampen om segern. Anna Magnussons starka öppning skickade ut Linn Persson i ledning på den andra sträckan.

— Jag är supernöjd. Kändes lite i benen redan på första varvet men supernöjd att jag hade krafter kvar på andra rundan, säger Magnusson till SVT.

Persson gjorde som hon brukar, förlitade sig på sitt skytte snarare än sin skidåkning. På 38 stafetter i världscupen har hon bara dragit på sig en enda straffrunda. Hon sköt fullt i liggande medan de främsta konkurrenterna, norskan Marit Ishol Skogan och fransyskan Justine Braisaz-Bouchet, hade problem.

Det gav Persson en lucka på runt tio sekunder men fransyskan var snart ikapp.

Fick ta en straffrunda

Persson tog på nytt ledningen efter det stående skyttet. Hon behövde ett extraskott, men var dryga 20 sekunder före Braisaz-Bouchet ut från vallen. Fransyskan, snabbare på skidorna, åkte urstarkt in mot mål medan Persson, som också varit sjuk, kroknade.

Hanna Öberg växlade som tvåa, men bara 4,3 sekunder bakom Sophie Chauveau och 21 sekunder före norskan Karoline Knotten

Öberg hade svårt att haka på fransyskan. Värre än så, eldgivningen i liggande var felriktad. När extraskotten var slut hade hon en bom och tvingades ut på en straffrunda.

Och vips var hon nästan minuten bakom Chauveau och en halvminut efter Knotten.

Dramatiken var långt från över. Fransyskan tvingades peta tre patroner i bössan, Hanna Öberg brände bara ett skott och plötsligt var avståndet till förstaplatsen nära nog halverat.

Men i spåret satt sviterna av förkylning i och lillasystern Elvira fick koncentrera sig på att ta tredjeplatsen.

— Jag går för det halva spurtvarvet men Ingrid är lite för stark. Det är ändå "gött" att få med sig en sån här tävling i dag, säger Elvira Öberg till SVT.

Redan på onsdag väntar nästa stafett, då i Ruhpolding.

TT
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!