Ralf Edström sörjer Franz Beckenbauer. Arkivbild.
Ralf Edström sörjer Franz Beckenbauer. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/ TT

"En elegant fotbollsspelare – fantastiskt duktig"

Fotbollsvärlden sörjer Franz Beckenbauer. Ralf Edström minns den tyske ikonen med värme. Han betydde oerhört mycket, en elegant fotbollsspelare, säger Edström till TT.


Edström och "Der Kaiser" möttes flera gånger, bland annat under fotbolls-VM 1974. Den svenske fotbollslegendaren minns de intensiva matcherna och lyfter fram Franz Beckenbauers "oerhörda blick för spelet".

— En väldigt tekniskt begåvad fotbollsspelare, han var expert på att slå ut sin spelare. Jag kommer ihåg att han var med redan 1966 och då spelade han på mittfältet, säger Ralf Edström.

Edström: "Var ingen fysisk spelare"

Tyske försvarsikonen spelade stora delar av karriären i Bayern München, men också i New York Cosmos.

— Beckenbauer var en elegant fotbollsspelare, fantastiskt duktig med bollen. Tyvärr har han varit sjuk ett tag så det är tråkigt, vi har kommit upp i åldern, säger Edström.

Franz Beckenbauer har de senaste åren haft problem med hjärtat. Han led också av Parkinsons sjukdom och demens.

Franz Beckenbauer tog VM-guld 1974.

Ralf Edström kommer minnas sin motståndare – och vän – som en mäktig fotbollsspelare och en fin person.

— Han var ingen fysisk spelare, men väldigt elegant. Han smutsade sig inte i onödan, så det var inga glidtacklingar direkt. Men han hade ett fantastiskt passningsspel och styrde hela spelet. Han var chefen, lite som Johan Cruijff. De styrde var sitt landslag.

Hur kommer du att minnas Franz Beckenbauer?

— Som den världsspelaren han var och som en elegant gentleman.

Hyllas överallt

Björn Andersson, mångårig lagkamrat och vän med Beckenbauer sörjer.

— Jag kände Franz väldigt väl. Vi umgicks ju dagligen i tre års tid när vi spelade ihop och sågs ofta när han var där som tränare och president. Det är förstås tragiskt, det är det alltid när någon man känner har gått bort, säger Andersson till Aftonbladet.

Beskedet om Beckenbauer har fått flera tidigare fotbollslegendarer att gå ut och hylla tysken. Gary Lineker skriver på X, tidigare Twitter:

"Djupt ledsen över att höra att Franz Beckenbauer är död. En av de absolut största i spelet. Der Kaiser var den vackraste av fotbollsspelare som vann allt med mod och charm. Vila i frid", skriver Lineker.

Storklubben i sorg

Lothar Matthäus, som var lagkapten i Franz Beckenbauers landslag som tog VM-guld 1990, säger att "chocken är djup".

— Hans död är en förlust för fotbollen och för Tyskland. Han var en av de största. En god vän har lämnat, jag kommer sakna honom – vi alla kommer sakna honom, säger Matthäus till den tyska tidningen Bild.

Ikonens klubb, Bayern München, skriver i ett uttalande att "det finns inga ord för att beskriva sorgen".

"Som spelare rörde han sig med lätthet, elegans och magi: Med Franz Beckenbauer kom glansen. Också efter sin aktiva karriär präglade han Bayern München och fotbollen och hans arv kan inte mätas i titlar. Bayern-familjen är honom evigt tacksam, och jag personligen sörjer en vän", säger klubbens ordförande Herbert Hainer.

Franz Beckenbauer blev 78 år.

Franz Beckenbauer blev 78 år. Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!