Roger Palmgren presenteras som ny fotbollschef under FC Rosengårds presskonferens på Malmö IP på onsdagen.
Roger Palmgren presenteras som ny fotbollschef under FC Rosengårds presskonferens på Malmö IP på onsdagen. - Foto: Johan Nilsson/TT

"Vi måste träna hårdare inom svensk fotboll"

Han har varit förbundskapten för flera landslag i Afrika och assisterande tränare åt Sven-Göran Eriksson i kinesiska Shanghai. Nu blir Roger Palmgren fotbollschef i FC Rosengård. Vi måste träna hårdare inom svensk fotboll, säger Palmgren.


Palmgren har varit kringresande i fotbollens tjänst över stora delar av världen i mer än halva sitt liv med exempelvis uppseendeväckande uppdrag för landslagen i Sierra Leone, Kongo-Kinshasa, Rwanda och Namibia.

Vägen till den nya posten i Rosengård går via Johan Glennmo, mångårig styrelseledamot och ny tillförordnad klubbchef i Rosengård. De båda jobbade ihop i en sydafrikansk klubb på 2000-talet.

Topp tre i Sverige

— Jag kände att de här utmaningarna var fantastiskt intressanta och motiverande, säger Palmgren om det nya jobbet.

Den damallsvenska klubben har vunnit mängder av SM-guld, men fick den gångna säsongen nöja sig med blott en sjundeplats. Nu är målet att vara topp tre i Sverige och nå spel i Europa. Framtidens vision består även av att herrlaget – nykomling i ettan södra – ska nå superettan, men framför allt en satsning på akademier för både pojkar och flickor.

— Inom svensk fotboll måste vi börja ta fram fler och ännu bättre talanger än vad vi gör om vi över huvud taget ska få ett landslag som är slagkraftigt, framför allt på herrsidan. Damerna hänger på fortfarande, men herrarna har uppenbarligen halkat efter. Där handlar det om utbildning och att våga släppa fram spelare i tidig ålder, säger Palmgren, som under några år även var chef för Brommapojkarnas pojkakademi.

"Bättre talanger"

Det handlar även om att öka träningsbelastningen i ung ålder.

— Det är min egen erfarenhet under de här 35 åren som jag har varit i olika positioner runt om i världen och gjort studiebesök i många akademier i England, Serbien, Kroatien och Italien och så vidare. Där tränar man mer och hårdare – och i mitt tyckte och smak får man fram bättre talanger, säger Roger Palmgren.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!