Elvira Öberg, Mona Brorsson, Linn Persson och Anna Magnusson tog Sverige till en andraplats i VM-genrepet i stafett.
Elvira Öberg, Mona Brorsson, Linn Persson och Anna Magnusson tog Sverige till en andraplats i VM-genrepet i stafett. - Foto: Sven Hoppe/AP/TT

Sverige tvåa i VM-genrepet – utan stjärnan

De svenska skidskyttedamerna tog en andraplats i den sista stafetten före VM – utan stjärnan Hanna Öberg. Vi kommer närmare och närmare den där segern, men vi får ta den på VM, säger Elvira Öberg till SVT.


Fakta: Så fortsätter världscuptävlingarna i Ruhpolding

Torsdag 11 januari

14.30: Stafett, herrar.

Fredag 12 januari

14.30: Sprint, damer.

Lördag 13 januari

14.30: Sprint, herrar.

Söndag 14 januari

12.30: Jaktstart, damer.

14.45: Jaktstart, herrar.

Veteranen Mona Brorsson fick chansen i världscupstafetten i Ruhpolding i stället för Hanna Öberg – och tog den.

Perfekt skytte och bra åkning, i kombination med utmärkt förarbete av Anna Magnusson och Linn Persson på de två första sträckorna, gjorde att när Brorsson växlade över till lagets storstjärna, Elvira Öberg, kunde det knappt ha varit i ett bättre läge.

Sverige, Frankrike och Tyskland var en samlad topptrio in till det liggande skyttet på sista sträckan, men där tappade Öberg efter ett struligt skytte som krävde två extraskott.

Öberg svepte förbi tyskan Hanna Kebinger i spåret, men mot Frankrikes Julia Simon fanns inte mycket att göra. I det avslutande, ståendet skyttet visade dessutom Simon upp en skytteserie i världsklass: Fem träff på drygt 17 sekunder.

— Allting är väldigt bra utom liggserien, jag känner det redan när jag lägger mig ner att jag har svårt att hamna perfekt i ställningen. Det blir en lite hackig serie, och det är jag inte så nöjd med, men skidåkningen och ståskyttet är jättebra. Det är synd, vi kommer närmare och närmare den där segern, men vi får ta den på VM, säger Elvira Öberg till SVT.

Anmärkningsvärt var att storstjärnan Hanna Öberg ställdes utanför det svenska laget, enligt landslagstränaren Johannes Lukas på grund av att hon behöver träning inför VM. Att Sverige trots Hanna Öbergs frånvaro gjorde en så bra tävling gör att Lukas står med ett angenämt problem när VM-stafettlaget ska tas ut.

— Alla fyra gör supersträckor i dag. Det är en styrka vi har på damsidan, att vi har väldigt många som också kan starta på vilken position som helst, det är en trygghet vi har, säger han till SVT.

Norge hade en tung stafettdag, efter att Marit Ishol Skogan på förstasträckan dragit på sig två straffrundor i det stående skyttet, och slutade på tionde plats.

TT
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!