Daniel Bäckström känner sig redo som förbundskapten för A-landslaget – om han får frågan att ta över efter Janne Andersson. Arkivbild.
Daniel Bäckström känner sig redo som förbundskapten för A-landslaget – om han får frågan att ta över efter Janne Andersson. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse/TT

Efter Mellbergs nej – han leder gärna landslaget

Jakten på Janne Anderssons efterträdare går vidare efter Olof Mellbergs nej, tack. Finns lösningen på Cypern? Daniel Bäckström, just nu tillförordnad förbundskapten, tar gärna jobbet om det erbjuds honom. Det jag känner i det här läget är att jag är redo, säger han till TV4 Fotbollskanalen.


Bäckström, 36, fick hoppa in och leda landslagets vinterturné, som avlutas med en landskamp mot Estland på fredag.

Det var den enkla lösningen för fotbollsförbundet att fråga U21-landslagets förbundskapten medan förbundsledningen samtidigt jobbar med att lösa frågan om en permanent efterträdare för Janne Andersson.

Mycket pekade mot att Olof Mellberg var lösningen, men han valde i helgen att nobba ett kontraktsförslag och stannar som tränare för Brommapojkarna.

"Känner att jag är redo"

Om det innebär att Bäckström är aktuell vet U21-basen inte. Men han har inget emot att ta jobbet om förbundet vill ha honom i den positionen i stället.

Det gör han klart för både TV4 Fotbollskanalen och Aftonbladet, som bevakar landslaget på Cypern.

— Jag känner att jag är redo för det. Sedan har jag min stil, mitt sätt att leda, mitt sätt att spela fotboll, mitt sätt att vara på. Jag har erfarenheten från U21 nu. Det har hjälpt mig att forma mig i en förbundskaptensroll, när jag tidigare har varit i en klubbtränarroll. Jag har min stil och vet vad jag tror på. Det gör att jag känner att jag är redo, säger han till TV4 Fotbollskanalen.

På frågan om han tror att han får en förfrågan, svarar Daniel Bäckström:

— Det tänker jag inte så mycket på. Det är mer min egen känsla och var jag är. Jag känner att jag är redo. Sedan vad som händer när vi landat på lördag... jag tänker inte så långt. Den processen, den lägger jag inte så mycket tankekraft på. Sedan vi landade har jag tänkt, lös de här tolv dagarna så bra det bara är möjligt. Där är jag skicklig på att hålla fokus. Men som sagt, får jag frågan så är mitt budskap att jag är redo.

Fokus på seger på fredag

— Jag är inte så långsiktig i vad som händer när vi kommer hem härifrån. Det är bara att göra allt jag kan tillsammans med staben för att vi ska göra en bra match på fredag. Det känns genuint viktigt. Sedan om det pågår saker utanför bubblan där vi är, det får pågå. Kim (Källström, fotbollschef) och Andrea (Möllerberg, generalsekreterare) får köra det racet och jag kör här och nu, säger Bäckström till Aftonbladet.

Daniel Bäckström tog över som förbundskapten för U21-landslaget i november 2022. Innan dess ledde han Sirius i allsvenskan.

Förbundets ambition är att ha en ny förbundskapten på plats i tid för samlingen i mars. Då väntar Portugal i en landskamp på bortaplan den 21 mars. Ytterligare en landskamp planeras i anslutning till den.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!